El ple de gener votarà una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en l’àmbit del Vapor Ros que comporta un canvi d’usos: exclou la implantació d’habitatges i comerços i estipula que només podrà acollir equipaments.
La decisió afecta el conjunt de l’àmbit, a les edificacions situades a l’interior de l’illa delimitada pels carrers del Portal Nou, de l’Església i del Racó. La requalificació s’aplicarà a la nau principal del Vapor Ros i les naus industrials, a les edificacions del carrer del Portal Nou (immobles 11 i 15, antic bingo i pàrquing), la Casa Mariano Ros, situada a la cantonada del carrer de l’Església amb del Racó, i a l’immoble del número 15 del mateix carrer de l’Església.
A partir de la modificació del POUM, el conjunt del Vapor Ros podrà acollir equipaments administratius, educatius, culturals, esportius, geriàtrics, serveis socials, cívics, etc. Tots ells d’ús comunitari, siguin de titularitat pública o privada.
Amb una única excepció. La modificació del Pla d’Ordenació permetrà els usos terciaris (oficines, comerços i restauració) als baixos de la Casa Mariano Ros, propietat de la Funcació Sant Làtzer, i de la finca del carrer de l’Església. L’objectiu és “potenciar el trànsit de la Plaça Vella cap al Vapor Gran” amb una façana de botigues i restaurants, comenta el regidor d’urbanisme, el republicà Carles Caballero.
Amb la modificació d’usos del Vapor Ros, l’equip de govern busca blindar a l’especulació immobiliària el darrer gran vapor intacte al centre de la ciutat i “evitar la subhasta pública per part de la Generalitat”, explica Caballero.
Francisco Cabeza Fonseca, propietari del vapor després de la mort de Mariano Ros, va deixar el complex fabril a l’administració autonòmica, que n’es la hereva universal.
La Direcció General de Patrimoni ha comunicat a l’Ajuntament de Terrassa la seva voluntat d’acceptar l’herència aviat. Quan assumeixi la titularitat del vapor, podrà decidir si treu els edificis a subhasta o els manté en propietat. El canvi d’usos pretén, precisament, descartar la subhasta per ser poc rendible econòmicament, explica Caballero.
“Patrimoni té l’obligació de treure el màxim rendiment, però no cal que sigui econòmic, pot ser social -explica el regidor-. Amb el canvi d’usos comercials i residencials a equipaments, el rendiment màxim deixa de ser l’econòmic. És una manera d’evitar la subasta, li ho posem fàcil a la Generalitat perquè no ho faci”.
La regidoria d’Urbanisme afirma haver consensuat el projecte amb l’administració autonòmica. La modificació puntual del POUM i el canvi d’ussos ja han estat presentats als serveis tècnics de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona, organisme que haurà d’aprovar-la definitivament. “La veuen amb molt bons ulls, els encanta”, comenten des de la regidoria, on puntualitzen que en la fase d’aprobació definitiva, la comissió autonòmica només pot intervenir “en qüestions de legalitat, no d’oportunitat”.
Suspensió de llicències
La modificació puntual del POUM a l’àmbit del Vapor Ros comportarà la suspensió de llicències d’activitats i obres. El projecte porta també aparellat un increment del sostre de protecció sobre els edificis.
El Vapor Ros està inclòs al Catàlec Municipal de Bens Protegits, tot i que actualment té “una figura massa àmplia de protecció”. Ara, el tràmit de modificació puntual de POUM otorga una major protecció sobre la nau principal del vapor, la nau annexa, els patis i la nau de l’antic pàrquing.
L’equip de govern diu que amb la protecció dels edificis de més valor arquitectònic i el blindatge del Vapor Ros a futurs usos comercials o residencials es preten preservar “la qualitat ambiental i arquitectònica del conjunt i també les activitats consolidades”.
De fet, la requalificació no afecta les activitats que fa anys es desenvolupen al Vapor, on funcionen el gimnàs Espai Tosca, el restaurant vegetarià Damunt un cel de Fil, una escola de cuina i l’escola Acció Teatre, entre d’altres. Els llogaters, que fins a la mort de Francisco Cabezas van liquidar els lloguers a un marmessor, defensen activament la conservació d’aquest patrimoni històric. Des de novembre de 2018 ho fan a través de la Plataforma en Defensa del Vapor Ros.
La iniciativa del govern municipal de blindar el Vapor Ros a l’especulació immobiliària respon a l’aprovació, al ple de febrer de 2018, d’una proposta de resolució impulsada per Terrassa en Comú. S’hi va sumar ERC, que ara impulsa el canvi d’usos com a membre del govern. Els comuns proposaven a l’Ajuntament impulsar un projecte “d’autoorganització col·lectiva”‘que permetés als llogaters del Vapor Ros rebre en cessió la titularitat i tenir un paper actiu en la rehabilitació del complex.
La proposta de resolució rebutjava l’opció de “dumping” urbanístic que, a judici de l’oposició d’aleshores, feia el govern socialista. El PSC volia modificar el POUM per permetre la transformació d’una part del Vapor Ros en habitatges. Els pisos generarien plusvàlues que revertirien en la conservació del patrimoni. El projecte va ser rebutjat per una oposició majoritària que va veure en el projecte socialista un capítol més de la dinàmica urbanística que va provocar la bombolla immobiliària a la ciutat.
Construït al segle XIX i restaurat el 1907 per l’arquitecte modernista Lluis Muncunill, el Vapor Ros es conserva sense haver patit cap itervenció urbanística. Aquesta circumstància, i la manca de manteniment, ha provocat el deteriorament dels edificis, que tenen un 80% del seu sostre sense activitat.
La modificació d’usos del Vapor Ros superarà el tràmit d’aprovació inicial al ple de gener, que se celebrarà el proper divendres 31. La majoria absoluta del govern de Tot per Terrassa i ERC en garanteix la tramitació. Després, el Consistori comunicarà la decisió als propietaris i suspendrà llicències.
Quan finalitzi la fase d’exposició pública, el tràmit tornarà al ple per l’aprovació provisional i després viatjarà a Barcelona, on la Comissió Territorial d’Urbanisme valorarà l’aprovació definitiva.