Diners

UGT vol que l’autònom pugui cotitzar en funció dels ingressos

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT) va proposar ahir un nou sistema que vinculi les cotitzacions amb els ingressos reals dels afiliats al Règim Especial dels Treballadors Autònoms (Reta) i evitar així les infracotitzacions i les sobrecotitzacions, que són un "mal endèmic", segons aquest sindicat. Dels 550.000 treballadors autònoms i autònomes que hi ha a Catalunya, 121.000 (un 22%) estan cotitzant pel mínim, tot i que superen els 30.000 euros nets anuals, mentre que 77.000 (el 14%) estan cotitzant molt per sobre dels seus ingressos reals tot i no superar els 12.000 euros nets anuals, amb la minva que suposa per als seus ingressos mensuals. "Per tant, ens trobem que hi ha infracotització i sobrecotització. Cotitzar en funció dels ingressos reals de forma progressiva és l’aposta del col·lectiu", segons assegura aquesta organització.

L’informe presentat ahir per CTAC-UGT inclou les principals reivindicacions en matèria de fiscalitat, Llei de morositat, falsos autònoms, Consell Català de Treball Autònom i lluita contra la precarietat en el col·lectiu, pla de xoc per la consolidació dels comerços de proximitat i la creació d’un subsidi especial. En matèria de cotització, el sindicat ha proposat una escala progressiva en funció dels ingressos reals amb cinc trams, de manera que els autònoms que no superen el salari mínim interprofessional (SMI) i no poden pagar els 286 euros de quota tinguin una quota de 150 euros mensuals, la qual cosa també repercutirà en una menor quantitat de prestacions socials. Els que superin el salari mínim interprofessional (SMI) i no arribin a 30.000 euros nets anuals (el 70% del col·lectiu), pagarien els 286 euros mensuals; els que ingressin de 30.000 a 40.000 euros nets pagarien 367 euros; els que obtenen entre 40.000 i 60.000 euros pagarien 430 euros, i els de més de 60.000 euros, un total de 570 euros.

Radiografia
Segons va explicar Sandra Zapatero, presidenta de CTAC-UGT, el 17% dels autònoms tanca la seva activitat abans dels onze mesos, el 78% es dedica al sector serveis, el 81% dels treballadors no té assalariats, el 54% fa més de cinc anys que duu a terme la seva activitat i el 87% cotitza per la base de cotització mínima, fixada en els 944,4 euros. A més, va apuntar, en roda de premsa, que en el conjunt d’Espanya existeixen 3,2 milions d’autònoms, dels quals 300.000 són falsos autònoms, i a Catalunya hi ha prop de 550.000, i entre 45.000 i 50.000 són falsos autònoms.

Així, va destacar la precarietat d’aquest col·lectiu i va criticar les condicions laborals dels "riders": També va plantejar una actualització de la llei 32/2010 que regula l’accés a la protecció pel cessament d’activitat dels treballadors autònoms, el denominat atur de l’autònom, una prestació que aquest ha de rebre sempre que acrediti una pèrdua d’un 10%.

Zapatero va lamentar els problemes que se li presenten a l’autònom per a poder acreditar aquesta pèrdua i va demanar la posada en marxa d’una comissió de control amb les mútues, la Seguretat Social i el col·lectiu d’autònoms per a revisar "cadascun dels expedients que entri".

To Top