Després d’haver tingut un infart cal ser molt curosos amb la salut, però també cal estar atents a aspectes de qualitat de vida que poden repercutir en el benestar psicològic de la persona, com són la tornada a la normalitat laboral, social i d’esfera íntima. En totes aquestes vessants el seguiment del pacient per part dels professionals sanitaris és important. Així ens ho explica Lluís Cuixart, metge de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.
Cal tenir controlats el colesterol (dieta baixa en greixos saturats i colesterol), la tensió arterial (dieta baixa en sal) i el pes (objectiu: IMC inferior a 25 kg/m²). Per això, cal insistir en seguir una dieta mediterrània rica en vegetals, cereals, fruites, peix i oli d’oliva; i evitar els greixos d’embotits, carns vermelles, brioixeria, gelats i làctics. Si és diabètic ha d’intentar tenir controlat el sucre en sang, aconsella el doctor Lluís Cuixat.
En cas de fumar, cal deixar-ho, i cal tenir present que tant els metges com les infermeres de l’Atenció Primària poden ajudar-lo amb diferents mètodes (alguns, finançats en la sanitat pública des de gener de 2020)
També és molt important introduir l’exercici, perquè ajuda a controlar la nostra salut i a prevenir nous infarts. Cal començar amb exercici gradual en funció dels resultats de les proves mèdiques. Per exemple, es pot començar amb passeigs de 10 minuts per casa les dues primeres setmanes, i anar allargant el temps fins a 30 minuts. Els millors exercicis són caminar, anar en bicicleta, nadar o córrer. "Ha d’evitar els esforços intensos, aixecar grans pesos o empènyer alguna cosa pesada. No faci mai exercici després dels àpats ni amb molt fred o vent. Ha de poder parlar sense esbufegar mentre camina. Conegui els seus límits, de manera que després es trobi bé. Si en algun moment es troba malament (dolor al pit, mareig manca d’aire…) pari!! Si no desapareix la molèstia, prengui nitroglicerina (cafinitrina) i si cal vagi a un centre sanitari. L’objectiu recomanable és aconseguir fer exercici durant 60 minuts al dia, entre 5 i 7 dies a la setmana", diu.
Les relacions sexuals també es veuen afectades després d’un infart, segons indica. De fet, alguns estudis indiquen que fins a un 20% de les persones que han patit un infart experimenten canvis negatius en la seva vida sexual. "Però cal dir, que si les proves realitzades són normals, les relacions sexuals es poden reiniciar al cap de poques setmanes de l’infart (2-3 setmanes) sense por. Només ha d’evitar-les després dels àpats", indica. És possible que aparegui impotència per por a que es repeteixi l’infart o pels fàrmacs que pren. Consulti el seu metge o metgessa i no prengui fàrmacs (Viagra) pel seu compte.
També és important prendre precaucions a l’hora de tornar a conduir. Cal esperar de 4 a 6 setmanes, i evitar els trajectes llargs. Eviti fer viatges a llocs que estiguin a una altura superior d’on es trobi. És millor fer viatges curts en avió que llargs en un altre tipus de transports.
Caldrà que es vacuni de la grip i de la pneumònia.
Quan torni a la feina, si no requereix esforç físic ni estrès, es pot reprendre al cap de dos mesos de l’alta mèdica. Si la feina requereix d’esforç, dependrà dels resultats dels controls (sobretot la prova d’esforç i l’electrocardiograma).
I per descomptat, després d’un infart, haurem d’aprendre a afrontar d’una altra manera les tensions i preocupacions de la vida. Faci exercicis de relaxació i respiracions profundes. I si es troba trist consulti el seu metge o metgessa.