Els quatre sindicats amb representació a l’Ajuntament -SALT, UGT, CCOO i SPL- van mantenir dilluns una reunió amb l’alcalde, Jordi Ballart, per traslladar-li les qüestions que més preocupen els treballadors municipals, com ara, la finalització del projecte que ha de conduir a una nova organització de la corporació local, el conegut com a "Fem Ajuntament". Entre els temes tractats, també es va abordar la situació dels interins, la propera convocatòria d’oposicions i la necessitat de disposar d’un protocol de prevenció de suïcidis.
Els quatre sindicats van emetre un comunicat conjunt en què valoren la "predisposició", tant de Ballart com de la tinent d’alcalde de Serveis Generals, Núria Marín, "per trobar solucions" als problemes exposats. Els treballadors volen que aquest tipus de reunions, amb el màxim responsable de l’Ajuntament, se celebrin de forma periòdica, mínim, tres cops a l’any.
Entre les peticions traslladades hi era la de finalitzar l’abans possible dintre d’aquest mateix any el projecte "Fem Ajuntament", engegat fa tres anys i que consisteix en una revisió en profunditat de l’administració local que ha de conduir a renovar l’estructura municipal i que inclou la revisió dels llocs de treball. CCOO i UGT expliquen que els treballadors han presentat més d’un miler d’al·legacions a la revisió que la consultora Auren ha realitzat dels llocs de feina i de les funcions assignades a cada un d’ells. Ara fa falta resoldre aquestes reclamacions, tancar l’organigrama municipal i poder així començar a negociar la política retributiva. Els sindicats volen que el resultat definitiu del "Fem Ajuntament" estigui resolt aquest mateix any per començar a parlar de salaris i disposar, com abans millor, "d’un organigrama ben clar i el més estable possible", assenyala Lluís Ros, d’UGT.
Segons explica Juan Carlos Jiménez, de CCOO, aquest assumpte és capital "perquè afecta a tota la plantilla", uns dos mil treballadors, i perquè, després del canvi de govern, calia el compromís explícit del nou alcalde amb el projecte.
Interins i oposicions
Els representants dels treballadors també van parlar del neguit que existeix entre els treballadors interins respecte de la convocatòria d’oposicions que posarà en marxa l’Ajuntament. Expliquen que abans d’acabar el 2021, el Consistori traurà a concurs 300 places en una convocatòria d’oferta pública d’ocupació. Aquesta és la via escollida per l’Ajuntament per tal de regularitzar la situació dels treballadors temporals, al voltant de 300 interins, desestimant així la petició d’aquest col·lectiu de paralitzar les oposicions a l’espera de la sentència europea que pot obligar les administracions públiques a incorporar com a fixos els interins amb més de tres anys d’antiguitat. "Dintre de la legalitat" -explica Ros- s’ha demanat al govern que retoqui les bases de la convocatòria per donar més pes a l’experiència en el lloc de feina dels que ja treballen a la corporació egarenca.
La redacció d’un protocol per prevenir els suïcidis va ser un altre dels assumptes tractats a la reunió de dilluns. Els sindicats lamenten que l’Ajuntament no disposi d’un document d’aquest tipus i asseguren que l’executiu local s’ha compromès a elaborar-lo com més aviat millor. El Sindicat de Policia Local (SPL-CME) va fer especial èmfasi en aquest tema després que un company de la Policia Municipal de Terrassa es llevés la vida fa uns dies.
Durant la reunió es va parlar sobre les dificultats de conciliació de la vida laboral i personal d’alguns treballadors, com els de les biblioteques, els centres cívics o els agents de policia. També es va demanar que es millorin les eines informàtiques amb què es treballa, entre altres temes.