Salud

Ioga en harmonia

La seva pràctica beneficia tant

el cos com la ment. D’una banda, tonifica i dona elasticitat als músculs. De l’altra, ens aporta serenor i facilita que s’esvaeixin les preocupacions.

Enmig d’un ritme de vida tan estressant com el que portem avui en dia, cada vegada més persones troben en el ioga el seu refugi per desconnectar. Tres de cada deu espanyols assegura haver-ne practicat alguna vegada, segons un estudi de l’Institut Sondea, gaudint així dels beneficis que comporta aquesta disciplina. Els aspectes positius més coneguts del ioga són mantenir un to físic adequat i la serenor que l’acompanya.

De fet, cada vegada més professionals, com metges, fisioterapeutes o psicòlegs, recomanen aquesta pràctica. Segons el fisioterapeuta i entrenador personal de Sanitas, Fernando Dorrego, “el seu aspecte positiu més immediat és el derivat de realitzar una activitat física moderada, que ajuda a tonificar els músculs i activa la segregació d’endorfines, dopamina o serotonina”.

Segons un recent estudi de la Universitat d’Ohio, als Estats Units, fer ioga un o dos cops per setmana, d’una forma continuada, redueix la concentració sanguínia d’interleucina-6, una molècula lligada a l’aparició d’infarts, diabetis tipus 2 i artritis. Aquesta investigació demostra que, davant d’un nivell d’estrès intens, el cos dels “ioguis” respon amb una menor intensitat que el cos d’aquells que duen una vida sedentària.

Dorrego també assegura que “la seqüència de moviments i postures que en el ioga es realitzen amb el cos, contribueix a millorar l’elasticitat muscular, enforteix i potencia els músculs, a banda d’ajudar a desenvolupar l’equilibri i la consciència postural”.

També resulta interessant la relació que s’estableix entre el ioga i uns millors hàbits nutricionals. Segons una anàlisi realitzada pel centre d’investigació del càncer Fred Hutchinson, resulta habitual que aquelles persones que segueixen aquesta disciplina mengin d’una forma més conscient, i aprenguin a distingir quan senten gana de veritat, de quan el que tenen no és gana, sinó ansietat.

La relació que el ioga estableix entre el cos i la ment també és una de les seves principals característiques. “El ioga ens ajuda psicològicament perquè requereix molt control corporal i, per tant, molta concentració en allò que estem fent”, apunta la psicòloga de Sanitas María Díaz.

L’especialista afegeix que amb el ioga “desconnectem dels pensaments, les preocupacions i els problemes que tenim, en concentrar-nos en les postures que estem realitzant, ja que requereixen un alt nivell d’atenció i concentració”.

Un altre dels seus aspectes positius és que l’autoestima se’n veu afavorida. “Es tracta d’un repte assumible”, indica la psicòloga. “La pràctica del ioga permet la consecució d’objectius personals en funció del nivell de cada persona. Assolir aquests objectius augmenta la satisfacció personal”, continua.

Val a dir que, de ioga, n’hi ha de moltes variants. Una de les tendències en aquest veritable univers és l’aeroioga, una barreja de ioga i gimnàstica acrobàtica a la qual és aficionada, entre d’altres “celebrities”, l’actriu Gwyneth Paltrow.

En l’aeroioga s’utilitza un gronxador format per teles en suspensió, en què els “ioguis” realitzen les postures més diverses “penjats en l’aire”.

Durant la gestació, el cos de la dona canvia… La pràctica del ioga ajuda a millorar l’estat físic de les embarassades. A més també serveix perquè la dona afronti amb més “eines” el moment del part, donat que mitjançant el ioga sabrà com controlar millor la respiració. D’aquesta manera tindrà més “instruments” per sentir-se tranquil·la quan arribi l’instant decisiu de donar a llum.

A banda, el ioga esdevindrà un recurs mitjançant el qual la dona embarassada es prepararà per afrontar el dolor propi del part amb més calma i serenor. Explorar els beneficis del ioga durant la gestació serà doncs una opció que, si més no, caldrà tenir en compte.

To Top