És una forma ecològicament neta de posar casa nostra a la temperatura desitjada, donat que s’obté d’un recurs energètic renovable. Parlem de la biomassa, un material que cada vegada s’utilitza més com a recurs per al sistema de calefacció (domèstic, d’empreses, escoles, edificis oficials…) i també per generar aigua calenta.
El concepte de biomassa, entès en un sentit ampli, es refereix als residus que procedeixen de les activitats forestals, agrícoles i ramaderes. També la fracció orgànica dels residus domèstics i industrials, així com els subproductes de les indústries agroalimentàries i de transformació de la fusta poden ser biomassa.
Aquestes restes es transformen de tal manera que se n’obtenen combustibles. Els principals en són llenya, estelles i pèl·lets. En especial, aquests últims. Els pèl·lets són petits cilindres amb una mida d’entre 6 i 12 mil·límetres de diàmetre, per 10 a 30 mil·límetres de llarg. Aquests cilindres s’obtenen de triturar i assecar fusta, o altres elements vegetals, premsant-los i comprimint-los.
La biomassa també són els ossos d’oliva, així com les pefolles dels fruits secs. Aquestes dues alternatives s’empren cada cop més com a combustibles.
Habitatges particulars, residències, hotels, hivernacles, granges o piscines, entre altres espais, poden escalfar-se i produir aigua calenta a través d’una instal·lació de biomassa. Aquesta està formada per una caldera i un dipòsit d’emmagatzematge, entre altres elements.
De calderes, n’hi ha avui en dia al mercat de molt diverses, i són els únics equips capaços de generar tant calefacció com aigua calenta (la biomassa també s’utilitza en estufes i xemeneis, que generen per tant escalfor).
Instal·lades tant en edificis unifamiliars com en comunitats de veïns de qualsevol mida, les calderes de les instal·lacions de biomassa són avui en dia més o menys automatitzades. De fet, moltes disposen dels mateixos rendiments que les calderes que funcionen amb gas o gasoil.
Un altre element important d’aquestes instal·lacions són els dipòsits d’emmagatzematge de la biomassa, que poden estar al mateix edifici a escalfar, o bé en un magatzem separat. Les xarxes de calefacció per biomassa també compten amb un dipòsit d’inèrcia, que acumula calor per tal de poder-ne subministrar sense problemes en els moments del dia en què n’hi hagi més necessitat (per exemple a la nit, quan fa més fred). Així evitarem interrupcions a causa d’una producció insuficient d’energia en les hores en què més se’n requereix. El dipòsit de cendres i la xemeneia completen el sistema.
Pel que fa als tipus de biomassa, les estelles (fragments de fusta de petita dimensió) es venen a granel. Els pèl·lets (les fustes compactades en forma de granuls cil·líndrics) es comercialitzen en sacs de petites dimensions, o també a granel. Les briquetes (semblants als pèl·lets, però més grossos), els trobem apilats en palets.
Avantatges
La qualitat del combustible és important per al bon funcionament de les instal·lacions de biomassa. Aquestes, en qualsevol cas, presentaran altres avantatges tant per als particulars com per a les empreses. I una de molt important n’és el preu, que, en el cas de la biomassa, resulta inferior al dels combustibles fòssils amb què tradicionalment han funcionat els sistemes de calefacció, com el gas o el gasoil. En aquest sentit, l’estalvi econòmic que suposa decantar-nos per l’opció de la biomassa permet avançar en l’amortització del que ens costarà la descrita instal·lació.
Si bé el preu de la biomassa és el seu gran punt a favor, no podem passar per alt els seus beneficis mediambientals. D’una banda perquè es tracta d’una font d’energia renovable. Per tant, que es regenera i no resulta finita en el temps, com passa amb el carbó, el petroli o el gas natural, que necessiten milions d’anys per tornar-se a formar. En conseqüència, l’ús de la biomassa redueix la dependència que com a societat tenim de combustibles fòssils com els que acabem d’esmentar, alhora que minvaran les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera, que és una de les causes de l’escalfament global del planeta i del canvi climàtic.
A més, amb la biomassa també contribuirem a què els boscos estiguin “sanejats”, donat que és freqüent que la biomassa provingui de les restes que s’obtenen de la neteja dels espais forestals.
Aquests treballs (i en conseqüencia l’obtenció de la biomassa) afavoreixen que els boscos estiguin nets, i d’aquesta manera es redueix el risc d’incendi forestal, cosa que és important en un territori, el català, que compta amb una gran superfície boscosa.
D’aquí es deriva un altre dels aspectes que juguen en favor de la biomassa. I és que aquesta font d’energia renovable pot trobar-se arreu de Catalunya, i així es pot convertir, també, en un dinamitzador econòmic del territori.