Cultura i Espectacles

La cita anual amb el swing etern de La Locomotora Negra

L’orquestra més veterana del panorama català, i també una de les que més vegades han actuat a Terrassa, tornarà aquesta nit a l’escenari de la Nova Jazz Cava per interpretar el seu repertori habitual, i continuar fidel a la cita anual que cada mes de gener té amb la sala terrassenca.

La Locomotora Negra porta en aquesta ocasió un recull de temes que "evoquen algunes de les grans orquestres de swing", en especial aquelles que van estar dirigides per personatges com Count Basie, Duke Ellington, Fletcher Henderson, Fats Waller o Lionel Hampton.

A més a més, en aquesta ocasió recuperaran dos temes que van presentar al Festival de Jazz de Barcelona, l’històric "Second Sacred Concert" de Duke Ellington amb la Coral Sant Jordi a Santa Maria del Mar que va tenir lloc el 24 de novembre del 1969. Precisament en aquest concert hi era un jove Ricard Gili, i com ha recordat sovint, aquest concert "li va canviar la vida fins al punt que, poc després, va néixer La Locomotora Negra."

D’aquell concert fa ja cinquanta anys, una xifra que aviat estarà associada a la Locomotora Negra. El grup ha començat a preparar el seu cinquantenari, del qual es donarà el tret de sortida a finals del mes de gener de 2021. La celebració inclourà, tal com avança Ricard Gili, "tot un seguit de concerts" que molt probablement els portarà també a Terrassa. Amb tot, l’estrena d’aquests concerts d’aniversari es farà en el marc del Festival de Jazz de Barcelona, que avançarà les seves dates per coincidir amb aquesta efemèride.

Abans d’això, però, La Locomotora Negra obrirà una nova edició del Pícnic Jazz de Vallparadís (tal com ha fet any rere any des de la primera edició), en el marc del Festival de Jazz de Terrassa. Enguany el grup portarà com a acompanyants a un grup de ballarins de lindy hop professionals.

Trajectòria
La Locomotora Negra es va formar a Barcelona el 1971. "Inicialment era un quintet compost pels germans Ricard Gili, Carles Gili i Toni Gili, i Lluís Trepat i Cristòfol Trepat. Posteriorment la formació s’amplià fins a formar una orquestra d’onze membres i, actualment, en són 17", s’explica a la seva biografia.

L’estil de la Locomotora Negra s’orienta cap al jazz negre en els seus vessants més populars, un estil que han passejat per festivals d’Espanya i Europa, i que hi han plasmat en diferents treballs discogràfics.

Les dades

Espectacle la Locomotora Negra

Lloc Nova Jazz cava

Hora Dissabte, a les 22.30 hores

Preu 15 i 18 €

To Top