Cultura i Espectacles

Ramon Gener presenta el concert de la Simfònica del Vallès

La formació vallesana Orquestra Simfònica del Vallès comença avui la segona part de la temporada de Simfònics al Centre Cultural amb la primera de les dues propostes que es presentaran en aquest primer semestre de l’any.

Juntament amb el de Terrassa, la formació obre l’any 2020 amb tres concerts únics (els altres dos seran a Barcelona i Sant Cugat del Vallès) comptant amb la col·laboració del mediàtic divulgador musical Ramon Gener.

"Els 7 pecats capitals" es presenta com "un conte musical on cada pecat capital serà representat per una obra de Mozart, Wagner, Offenbach, Saint-Säens, Txaikovski o Elgar, entre d’altres, en un concert que barreja música, art i literatura", s’explica. Ramon Gener és el responsable d’aquesta selecció, a partir d’un criteri personal i únic.

A més de la selecció, Ramon Gener ha estructurat i presenta l’espectacle, on "repassa els 7 pecats capitals a través de la música, l’art i la literatura, en una original i multidisciplinària posada en escena, amb projeccions en pantalla gran, disseny de llums i les col·laboracions de la soprano Almudena Jal-ladi i la ballarina Cristina del Cerro", s’explica al text de presentació del concert.

Cal recordar que "els set pecats capitals, que són universals i que són presents en totes les cultures d’arreu del món: ira, enveja, luxúria, mandra, gola, supèrbia i avarícia. A tots ens resulten familiars perquè no hi ha res més humà que pecar."

Durant la funció "escoltarem músiques molt diverses, algunes de molt conegudes i d’altres que potser no ho són tant… totes elles ens donaran la clau per entendre el perquè dels 7 pecats capitals", es garanteix.

D’altra banda, s’explicaran contes, es relacionaran amb la música i també amb una important obra d’art del segle XVI, la "Taula dels Set Pecats Capitals", que va pintar Hieronymus Bosch (El Bosch). Tanmateix l’espectacle serà útil per "narrar amb música les actituds més sovintejades en aquests temps: la supèrbia de la dominació del dèbil, l’enveja implícita en la competició, la ira en la destrucció del dissident, la luxúria en la mirada a l’altre com a objecte de desig, l’avarícia de l’acaparament de recursos o la gola en el seu incessant consum. Clou el llistat la mandra en desatendre les nostres obligacions ètiques vers al món", es relata.

Programa variat
Xavier Puig és el director d’aquests concerts que començaran amb l’"Obertura El Somni d’una Nit d’Estiu", Fèlix Mendelssohn. La ira estarà representada per l’"Ària de La Reina de la Nit" de "La flauta màgica", de Wolfgang Amadeus Mozart. L’enveja s’il·lustrarà amb el "Preludi" del 2on acte de "Parsifal", de Richard Wagner. La lúxuria tindrà la seva plasmació en la "Dansa dels Set Vels de l’òpera ‘Salomé’", de Richard Strauss i "Galop Infernal" de l’òpera "Orfeo als Inferns", de Jacques Offenbach. La supèrbia s’invocarà amb "Mart" de "Els Planetes", de Gustav Holst i "Marxa Pompa i Circumstància núm. 1", de Edward Elgar. La banda sonora de la gola serà "La Dansa de Sucre" del ballet d’"El trencanous", de P.I. Txaikovski. La mandra enfilarà el concert amb "Carnaval dels Animals (Tortuga)", de Saint- Saëns i "Preludi a la migdiada d’un faune", de Claude Debussy. I esclourà amb l’avarícia i el "If I were a richman" del musical "El violinista a la teulada", de Sheldon Harnick i Jerry Bock.

Ramon Gener es va donar a conéixer a TV3, amb el programa "Òpera en texans" i després a l’escena nacional (TVE, Movistar +) i internacional amb "This is Opera" (anglès i castellà) i "This is Art" (anglès, castellà i català), programes que es poden veure a molts països del món. A la ràdio col·labora de forma habitual al programa "Hoy por hoy" de la Cadena SER i al programa "Versió RAC1".

To Top