L’Índex de Preus de Consum (IPC) va tancar l’exercici 2019 a Catalunya amb una taxa interanual del 0,9%, després que els preus augmentessin una dècima al desembre per l’oci i la cultura, segons dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En el conjunt d’Espanya, l’IPC va baixar un 0,1% al desembre amb relació al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu valor més alt des de maig, per la pujada dels preus dels carburants i, en menor mesura, a la dels preus del transport aeri. A nivel espanyol, l’ INE va destacar la pujada del preu dels carburants i lubrificants en benefici del transport, enfront de la caiguda dels preus de l’electricitat en detriment del de l’habitatge.
Preus de l’energia
La inflació subjacent (que exclou els preus de l’energia i els aliments frescos per la seva alta volatilitat) es va mantenir en el 1,0% al desembre i porta ja 77 mesos per sota del 2%. L’INE va assenyalar que els productes que més van pujar en 2019 van ser els de joieria i bijuteria (+10,5%), vols internacionals (+9,6%, influït indirectament pels preus dels carburants), gasolina (+8,9%), vols nacionals (+7,9%, també impulsats per l’encariment energètic) i carn de porcí (+7,2%).
Per contra, la llista del que més va baixar de preu en 2019 la van encapçalar el butà i propà (-16,6%), electricitat (-16,4%), equips de telefonia mòbil (-13,9%), altres suports informàtics com a discos durs externs i USB (-13,7%) i oli d’oliva (-11,4%). La patronal Ceoe considera que, de cara als pròxims mesos, la inflació es mantindrà en taxes similars al gener i començarà a descendir a partir de febrer, encara que l’evolució estarà determinada per la volatilitat dels preus del petroli. El secretari de Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, va instar a continuar millorant els salaris perquè el 2019 només es va recuperar una "petita part" del poder adquisitiu perdut durant la crisi.