Terrassa

Cuidar i saber cuidar-se

Aquest curs és una mica atípic. És una formació gratuïta per cuidar persones però també per saber cuidar-se un/una mateixa perquè una cosa sense l’altre no té sentit; no tirar endavant. I a la fi, tots, d’una manera o altra, som cuidadors; cuidem de la família, dels amics, de l’entorn. Així que hem de tenir eines per cada moment”.

Són paraules de Fina Ayllón, técnica-sanitària, responsable del curs “Assistència domiciliària i empoderament personal” que va començar ahir gràcies a la Plataforma x La Maurina Associació i la Fundació Viver de Salesianes. La formació, que es fa al centre cívic Francisca Redondo, es va estrenar amb un grup de nou dones interessades en la proposta que té com a objectiu formar-se en aquest àmbit per cercar feina però no només. També vol ser una excusa per sortir de casa, compartir inquietuds, coneixements i crear xarxa social.

El que va conquistar de seguida a les assistents va ser el tarannà de la docent perquè parlava en un llenguatge molt col·loquial, de tu a tu, i des de l’experiència. “Les protagonistes d’aquest curs -va dir la Fina- sou vosaltres (referint-se a les alumnes) i jo intentaré donar-vos les eines per tenir cura dels altres i de vosaltres mateixes. Perquè en aquesta feina cal implicar-se i comprendre que darrere d’una demència, per exemple, hi ha una persona molt potent que es manifesta, que comunica”.

La Fina Ayllón fa més de vint anys que està especialitzada en la cura de persones grans i/o amb problemes i ara vol transmetre el seu saber teòric i pràctic a persones que han de fer o volen fer aquesta feina. La Fina, de caràcter molt vitalista, va explicar abans de presentar el curs, que “la cura i l’atenció de persones m’ha enriquit molt. És una feina en la qual aprens a escoltar molt. I, habitualment, si es tracta de gent gran, amplies coneixements. Són gent sàvia, que ha viscut, que té història personal i col·lectiva. I aprens, sobretot, l’art de reparar -una cosa que a mi m’agrada molt-. La filosofia de reparar tot allò que està malmès i convertir-lo en bellesa”.

Fer xarxa
El curs que acaba de començar a La Maurina comprèn 8 sessions més i es desenvoluparà cada dimarts, de 9,30 a 13 h, al centre cívic de la plaça de La Maurina. La iniciativa és de la Plataforma per La Maurina Associació i de la Fundació Viver de les Salesianes, entitats que van estar representades ahir a la presentació. Yolanda Gómez, secretària de la Plataforma x La Maurina, es va mostrar molt il·lusionada. “Des de l’entitat hem lluitat molt per tenir aquest equipament cívic i li volen donar el màxim de vida. Estem molt contents d’acollir aquest curs perquè va destinat a les dones, principalment, i moltes d’elles necessiten relacionar-se, sortir de casa, i trobar feina. I, en paral·lel, La Maurina també és un barri amb molta gent gran i per tant podem activar una ajuda mútua”.

La Yolanda pensa que el sol fet d’assistir al curs i aprendre ja és important. “Com diu la Fina, la docent, totes i tots som cuidadors. Cuidem els fills, els marits, les dones, els pares….. I aquí, doncs, ens explicaran coses, ens donaren eines també per nosaltres, per gestionar el dia a dia”.

Les opinions de la Fina i de la Yolanda eren plenament compartides des de la Fundació Viver de les Salesianes. Carmina Panera, responsable de projectes a la fundació, i Isabel Fernández, directora local d’aquesta, van coincidir en remarcar que “aquest curs és una bona proposta perquè és una oportunitat per formar-se i trobar feina en un sector que hi ha demanda”. Les dues també van compartir aquest doble i triple objectiu que té la formació, el de formar-se personalment, fer xarxa i fer barri; en definitiva, cuidar-se perquè també es pugui cuidar millor als altres.

To Top