Tot i que l’embrió podria situar-se fa uns 50 anys, la realitat és que l’Associació Juvenil Sarau de Terrassa acaba de celebrar els seus 25 anys de vida. Aquesta agrupació local, amb seu al barri de la Maurina i vinculada estretament a les Salesianes, acull les tardes de divendres i dissabte (i ocasionalment alguns diumenges) una sèrie d’activitats destinades a nens i joves, des dels 6 als 18 anys. En total, apleguen uns 130 participants i comptem, a més, amb un grup de monitors al voltant dels 40, que acostumen a ser voluntaris que havien format part de Sarau com a usuaris anteriorment.
Cada any, Sarau es proposa una sèrie d’objectius principals que es recullen en el que anomenen Projecte Anual del Centre (PAC). A través de les activitats proposades, es pretén assolir els reptes que s’han marcat. “Ens proposem uns objectius concrets cada any, que van una mica en consonància en com està l’ambient o la societat”, assenyala la responsable d’aquesta associació egarenca.
Per tot això, han ideat un parell d’activitats diferents i diferenciades. D’una banda, es realitzen tallers concrets, que van variant al llarg del curs. Cada nen i nena pot triar entre diferents possibilitats com els esports, els jocs de rol, els treballs manuals, la cuina o els videoclips, entre d’altres.
La segona via per arribar a aconseguir els objectius fixats són les seccions, activitats que tenen lloc els dissabtes i que van en funció de l’edat de cada participant. Les categories són Minis (de 6 a 8 anys), Petits (de 8 a 10), Mitjans (10 a 12), Grans (de 12 a 14), Joves (de 14 a 16) i Prejus (de 16 a 20, aquests últims, sempre que hagin acabat l’ESO). A l’estiu, també proposen unes colònies que consten de sis dies de convivència i juntament amb el Centre Juvenil de Salesians Terrassa, participen en un casal d’estiu de quatre setmanes de durada, que se celebra el mes de juliol. A més, hi ha sortides puntuals durant tota la temporada, a llocs temàtics, sent els destins més clàssics Port Aventura, el Tibidabo o el Camp Nou.
El projecte despertador
També tenen el que anomenen Projecte Despertador, per adolescents. Com explica Panera, es tracta d’un projecte “per alumnes de l’ESO i els hi donem esmorzar cada dia, de dilluns a divendres, abans d’anar a l’escola. Així van esmorzats i amb l’entrepà de mig matí”. La responsable de Sarau, afegeix, que es fan activitats conjuntes amb els Salesians.
Si ens hem de remuntar als inicis d’aquesta agrupació, Panera ho deixa ben clar. “Això va començar fa 50 anys, des dels principis que estaven aquí les Salesianes, però el format va anar canviant. Primer era pels més petits, després per l’edat juvenil… Fins arribar al que és l’associació en l’actualitat”, comenta. Però com a Sarau, pròpiament, són 25 anys que s’han pogut celebrar a l’any que acabem de traspassar.
Està clar que, per la seva vinculació amb la comunitat de les Filles de Maria Auxiliadora, com es coneixen també les Salesianes, una de les pedres angulars de Sarau és la d’educar i transmetre una sèrie de valors als seus participants. Com assegura la seva responsable, “Els valors que volem transmetre als que venen són el respecte, l’alegria, el fet de sentir-se com a casa i sentir-se útils” i també apunta que es busca que els que hi assisteixen “tinguin una oportunitat després per fer d’educadors”. De fet, com s’afirmava abans, els monitors acostumen a ser joves que abans han sigut alumnes o usuaris de l’associació i que han participat en les seves activitats en els darrers anys.
Panera recorda que Sarau està integrat a la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya i, com a associació, compta amb una junta directiva i compleix tots els requisits que es demanen a les associacions. Fan col·laboracions, a més de les Salesianes, amb la Fundació Maria Auxiliadora.
Quota simbòlica
Per costejar totes les despeses que suposa posar en marxa el projecte, i tenint en compte que es tracta d’una associació sense ànim de lucre, els assistents han d’abonar una petita quota. “És una quota simbòlica de 30 euros a l’any”, explica Panera, que també afegeix, però, que “per seguir mantenint-nos, busquem algunes ajudes i també subvencions per tenir una educació de qualitat”.
En aquest sentit, no és una tasca fàcil trobar ajudes econòmiques i la responsable de Sarau afirma que “si haguéssim de viure de les subvencions, no seria possible seguir però també busquem ajudes a través de la Federació, públiques o privades, encara que sigui per poder continuar endavant”. El repte principal, però, és seguir endavant amb el projecte. “Com a mínim 25 anys més”, apunta Panera. L’empenta dels organitzadors fa preveure que hi ha Sarau per força temps.