Facturen més, venen més, creen més valor afegit i paguen millor als treballadors. La inversió en la robotització i en la promoció de la innovació és una aposta segura per a les empreses industrials, tal com constata un estudi del catedràtic d’Economia i investigador dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC Joan Torrent, publicat a la revista Nota d’Economia. És segura i és tant de futur com de present, ja que després d’analitzar l’activitat i els resultats de 1.190 empreses catalanes durant 25 anys (1991-2016), Torrent conclou que les companyies robotitzades i innovadores ingressen fins a cinc vegades més que les que no ho estan. Malgrat aquests registres, però, una altra de les conclusions de l’estudi és que els empresaris catalans no saben treure tot el suc que podrien de les potencialitats de la revolució 4.0.
El progrés tecnològic s’obre camí en els centres de treball a Catalunya i els robots han doblat la presència en el teixit empresarial català durant les últimes dues dècades. Si en els anys noranta només dues de cada deu empreses (19,3%) tenien algun dels processos automatitzats mitjançant un robot, aquesta proporció puja fins a quatre de cada deu (39,4%) el 2016. Disposar o no d’aquest tipus de maquinària és un avantatge competitiu decisiu per a les empreses, ja que les que no estan robotitzades són el 75,5% menys eficients que les que sí que ho estan. Els robots s’obren camí, però això no es tradueix en el fet que els humans perdin el seu lloc de treball.
Evolució de l’ocupació
Aquesta és una de les altres conclusions de l’anàlisi de l’investigador de la UOC, que, malgrat això, tampoc no troba evidències que una inversió més gran en tecnologia aconsegueixi crear ocupació. La causa d’això és que l’ocupació es desplaça en el temps, és a dir, la tecnologia pot destruir ocupació a curt termini, però en crea d’una altra mena al cap d’un quant temps. La digitalització i automatització dels processos, però, que caracteritza l’economia 4.0 no consisteix només a gastar diners en programari i en cablatge. "La digitalització significa adaptar l’empresa a nous contextos estratègics i organitzatius", explica Torrent. I això passa per repensar els models d’organització des d’una òptica digital, i adaptar la formació i la qualificació de les persones que treballen braç a braç amb aquests robots, des del treballador de base fins als directius, quelcom que no totes les companyies aconsegueixen fer amb la mateixa eficiència.
"Les relacions de complementarietat tecnològica no s’estan traduint en millores de la productivitat, la qual cosa ens dona un toc d’atenció sobre les altres dimensions de la generació de valor que caldria adaptar per tal d’explotar tot el potencial de la transformació digital", afegeix Torrent.