El exconseller Josep Rull, Jordi Sànchez i Josep Turull han demanat al Tribunal Constitucional (TC) que els posi en llibertat immediatament i deixi sense efecte les seves condemnes, en considerar que se’ls havia d’haver reconegut la immunitat com ha fet el Tribunal de Luxemburg amb Oriol Junqueras (ERC). Tots tres van ser elegits diputats al Congrés a les llistes de JxC a les eleccions generals del 28 d’abril. Posteriorment es van retirar de les llistes de les eleccions del 10N en quedar inhabilitats per la condemna del procés.
En roda de premsa, Jordi Pina, advocat dels tres polítics condemnats per sedició pel Tribunal Suprem, va anunciar ahir l’ofensiva legal davant del TC perquè faci "extensiva" als seus clients la interpretació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat del líder d’ERC com a eurodiputat. La sentència europea, entén, deixa "en suspens" la sentència del Procés i porta aparellada "la llibertat dels presos". L’advocat defensa que "no haver aturar el judici el 28 d’abril i no haver demanat el suplicatori al Congrés implica no només la nul·litat de la sentència, sinó per extensió la nul·litat de tot el judici".
Pina ja va presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional, encara no admès a tràmit, en el qual plantejava que el Suprem havia vulnerat el dret a la immunitat de Sànchez, Rull i Turull com a diputats al Congrés quan va decidir seguir endavant amb el judici contra ells, sense demanar el corresponent suplicatori al Congrés dels Diputats.
La defensa basa la seva argumentació en l’aplicació de l’article 71.2 de la Constitució, que atribueix immunitat a diputats i senadors, que només poden ser detinguts "en cas de flagrant delicte". També estableix que no podran ser jutjats sense autorització prèvia de la cambra. Com ha reconegut el TJUE amb Junqueras, els lletrats entenen que la immunitat s’adquireix en el mateix moment en què són proclamats càrrecs electes, no després de signar l’acta de diputats o senadors i sense necessitat que s’hi hagin constituït les càmeres.
Mesura cautelar
Segons Jordi Pina, la sentència del TJUE del 19 de desembre que estableix que la immunitat s’adquireix des que s’és elegit eurodiputat hauria de condicionar ara la interpretació del Tribunal Constitucional.
Per aquest motiu, en un escrit presentat el passat 20 de desembre, la defensa dels tres condemnats demana al Tribunal Constitucional que com a mesura cautelar, mentre resol el recurs d’empara sobre el fons de la qüestió, acordi deixar sense efecte la sentència del Tribunal Suprem i posi de manera immediata en llibertat els tres polítics.