El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, assegura que la consulta acordada entre socialistes i republicans a Catalunya sobre els acords que s’assoleixin en la taula bilateral de governs "no és un referèndum d’autodeterminació", ni res relacionat amb la independència.
En roda de premsa al terme de l’Executiva Federal que va ratificar l’acord amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, Ábalos va descartar ahir implicar en aquesta consulta tot el territori espanyol perquè són "temes d’interès que afecten l’àmbit de la comunitat i no han de ser votats pels altres".
El responsable socialista va admetre que aquest supòsit es pugui debatre a la taula entre governs, però deixa clar que això "no vol dir acceptar-ho. La nostra posició és prou coneguda, no hi ha res fora de la Constitució".
Ábalos, que va mostrar la seva confiança que la taula bilateral entre governs finalment "tingui èxit" malgrat que no s’han resolt els temes a abordar, també va remarcar que "la política no pot ser una cotilla"."Les realitats polítiques es van construint, per treure qualsevol mesura es necessiten treure majories i el parlamentarisme va estar present en tot moment", va precisar.
Ábalos va insistir que la bilateralitat forma part de l’ordenament jurídic i totes les comunitats autònomes desenvolupen aquest terme. "Una altra cosa és que no s’hagi practicat", ha afegit.
Puigdemont: respecte i lleialtat
Des de Brusel·les, l’expresident català Carles Puigdemont va criticar ahir el poc "respecte i lleialtat" d’ERC a l’hora de tancar el seu acord amb el PSOE sense comptar amb JxCat i va cridar a "revertir aquest error" acceptant la creació d’una taula només entre les forces independentistes per pactar la negociació amb l’Estat.
Puigdemont va publicar ahir una bateria de missatges a Twitter per comentar l’acord entre PSOE i ERC. "No som menys madurs ni menys dialogants pel fet que pensem que els acords amb els nostres repressors han de poder ser planificats i treballats conjuntament", va dir en al·lusió a la desunió entre JxCat i ERC.
Segons l’expresident, JxCat no ha "interferit" en les negociacions entre PSOE i ERC a l’espera de ser informats, però critica que al final ningú ho hagi fet fins que l’acord ja estava tancat."Crec que mereixem més respecte i lleialtat, si es buscava que participéssim en els acords", ha sentenciat. Puigdemont considera que JxCat i ERC haurien d’haver fixat "de manera compartida" les condicions de la taula de negociació amb l’Estat que Esquerra ha acordat amb el PSOE.
I en aquest punt, afirma Puigdemont, "es pot revertir aquest error i acceptar la creació d’una taula entre les forces independentistes on es decideixi el contingut i els acords de la taula de negociació amb l’Estat". El dirigent català ha advertit que, si bé fins al present "les etapes decisives del procés d’independència havien estat compartides i decidides enmig d’un consens molt ampli, això de moment ha deixat de ser així".
L’expresident català ha puntualitzat que les seves crítiques a ERC no el converteixen en "senyalador de traïdors". En referència al tuit que el 2017 va publicar el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, Puigdemont ha remarcat que sap el que és que l’acusin "de traïdor o de vendre’t per 155 monedes de plata només per plantejar unes eleccions a canvi d’aturar el 155". "No érem immadurs llavors, ni ho som ara", ha postil·lat.
A Catalunya el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va sortir ahir al pas de l’acord d’investidura re amb l’anunci que portarà el referèndum a la taula de diàleg entre governs pactada pel PSOE i ERC, tot i que va afegir que la seva postura no és "inamovible" i que és moment que tothom sigui "flexible" i "empàtic". Asens desconeix si els comuns estaran en aquesta taula."Si estem, fantàstic, i si no, estarà la nostra postura representada", ha assenyalat el portaveu dels comuns al Congrés.