GentDT

El 2020, un any nou i de traspàs

Ja hem estrenat el nou 2020, un any peculiar que té un dia més al calendari i que és considerat pels experts com any de traspàs o any bixest i consta de 366 dies. Són anys de traspàs tots els anys múltiples de quatre que no acabin en dos zeros i aquest 2020 ho és. Per això els calendaris s’han hagut d’adaptar a aquest fet. És el cas del Calendari dels Pagesos del 2020, que ja està a la venda als quioscos i a les llibreries. Es tracta d’un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes.
L’almanac del pagès, que s’edita des de fa gairebé 160 anys, inclou també articles d’actualitat, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures en la seva temporada de recol·lecció -quan són més nutritives, i la seva textura i olor és més agradable-, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.

També s’hi troben poesies, consells, dites populars i reflexions, i el “Judici de l’Any”, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2019 que ja es troba en la recta final.

Un dels trets característics del Calendari dels Pagesos és la Roda Perpètua que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, el 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran, pel que fa al cultiu, fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils.

Dibuixant costumista
El Calendari dels Pagesos és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament; ho fa des de l’any 1861. Un dels elements gràfics que formen part de l’ADN d’aquest calendari són els gravats de l’il·lustrador Ricard Opisso, que va ser aprenent i col·laborador d’Antoni Gaudí, dibuixant costumista i satíric de “L’Esquella de la Torratxa”, “Cu-Cut!”, “La Campana de Gràcia” o “En Patufet”.

Aquesta publicació conté un nou al·licient: un pòster de plantes aromàtiques i medicinals; al seu dors hi ha el tradicional calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any.

El Calendari dels Pagesos del 2020 també inclou informacions sobre l’any bixest o de traspàs. Van ser establerts pel papa Gregori XIII, assessorat per un grup d’astrònoms. Segons la reforma gregoriana són de traspàs (és a dir tenen 29 dies al febrer) els anys múltiples de 4, excepte els múltiples de 100 que no ho són.

També es parla del tomàquet, de l’oli d’oliva verge, que és el “suc” obtingut del fruit de l’olivera fent servir només mitjans mecànics, sobre la xarxa del Parc de les Olors (jardins en què els visitants poden tocar, observar, olorar, fer perfums amb les mans, conèixer el camí que va de la planta al perfum…), sobre el rellotge de pèndol, creat per una indústria artesanal durant el segle XVIII a Catalunya, i sobre representacions de pagès en l’art romànic, entre d’altres. 

To Top