Diners

“Tanquem un any positiu en la reducció de l’atur”

Catalunya ha tancat 2019 amb 388.124 desocupats, un 1,2% menys que l’any anterior, unes xifres que el Govern ha valorat positivament, tot i que la caiguda de l’atur s’ha moderat, mentre que els sindicats han lamentat l’alta taxa de temporalitat dels contractes signats. Segons les dades publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball, la reducció anual de desocupats a Catalunya ha estat gairebé idèntica a la baixada experimentada en el conjunt d’Espanya, cosa que el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha aplaudit.

De fet, segons ha afegit el conseller, el nombre de desocupats a Catalunya el 2019 suposa "el valor més baix" des del 2017 a un tancament de l’any: "Creiem que són bones dades que demostren la nostra capacitat per reduir l’atur", ha afirmat el Homrani. No obstant això, el titular de Treball ha admès que Catalunya "està moderant la creació d’ocupació respecte als anys anteriors i ha alertat que aquesta tendència" no ha de consolidar-se". Mostra d’això és que Catalunya va tancar 2018 amb una reducció anual de l’atur del 6% (25.111 aturats) davant de la baixada de només el 1,2% registrada el 2019 (4.783 aturats).

Segons l’informe del Ministeri de Treball, el passat mes de desembre es van signar un total de 231.963 contractes a Catalunya, un 11,63% menys que el mes anterior, dels quals 202.929 van ser temporals i la resta (29.034) indefinits.

Això suposa que el 87,4% dels contractes signats a Catalunya durant aquest mes van ser temporals: "No és el model que defensem", ha dit el conseller de Treball de la Generalitat, que ha qualificat de "no raonables" les taxes de temporalitat.

Sindicats
Precisament la temporalitat ha estat un dels aspectes negatius remarcats pels sindicats majoritaris a Catalunya, UGT i CCOO, que en dos comunicats han destacat que aquest tipus de contractacions s’han concentrat en el sector serveis. Segons CCOO, "continua l’abús de la contractació temporal en detriment de la indefinida", el que per al sindicat "comporta un augment de la precarització de les condicions de treball de la població treballadora". Per la seva banda, UGT sosté que tot i la reducció de l’atur el 2019 a Catalunya "estem lluny de la situació anterior a la crisi" ja que, en comparació a 2007, encara hi ha 122.335 catalans més en situació d’atur.

Davant aquest escenari de "terciarització i precarització de l’ocupació", els dos sindicats han esgrimit les seves prioritats: derogació de les reformes laborals, l’impuls de polítiques actives d’ocupació i pujada del SIM.

To Top