El secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, ha qualificat l’any 2019 de "desastre" per l’augment de la "precarietat laboral" i el bloqueig polític i ha alertat que el país travessa una "emergència social", tal com mostren, ha dit, les dades d’atur publicades ahir pel Ministeri de Treball. "És evident que el 2019 el podem qualificar com un desastre en termes laborals, socials i polítics", ha assenyalat durant un esmorzar informatiu després que es donés a conèixer que el nombre d’aturats el desembre a Catalunya ha baixat un 0,53% respecte al mes anterior, cosa que deixa la xifra de desocupats en 388.124, un total de 122.335 aturats més que abans de la crisi.
"Ha estat un any sense governs, sense pressupostos, amb eleccions i amb la sentència del procés, ha criticat Ros abans de censurar que encara que "hi ha més persones treballant" que el 2007, ho estan en condicions de "més precarietat", per la qual cosa ha titllat el balanç d’"absolutament desastrós".
Ha alertat així d’una "emergència social" a Catalunya, on l’any passat hi va haver 10.000 desnonaments -el 67% per impagaments en lloguers-, el risc de pobresa arriba al 25% i el de pobresa laboral se situa al voltant del 17%, amb sous, ha afirmat, que continuen creixent per sota de la mitjana del Producte Interior Brut (PIB).
Contractes temporals
Així mateix, ha denunciat que el 87% dels contractes signats el 2019 hagin estat temporals i que el 62% dels aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació Estatal cobrin una prestació màxima de 430 euros.
Davant d’aquesta conjuntura, ha garantit que UGT "no rebaixarà els seus objectius" d’increment del salari mínim interprofessional (SMI), que reclama que se situï al voltant dels 1.250 euros i per a això han demanat "posar el focus en les patronals" per evitar que rebaixin massa la xifra.
"Emplacem les patronals que deixin de fer discursos i comencin a aplicar el SMI, perquè la realitat és que no han fet res per pujar els salaris mínims de manera gradual", ha retret, abans d’assenyalar: "després que no es queixin".
Ha advocat també per "entrar en un procés de desbloqueig" amb aquestes organitzacions empresarials amb què, ha recordat, els sindicats tenen "acords tancats que no s’estan duent a terme", com l’acord interprofessional de Catalunya.
I ha insistit en la necessitat que hi hagi governs "encara que sigui per criticar-", com en el cas de la Generalitat, el pressupost -que el Govern negocia amb els comuns- no considera "prou social" però sí que "necessari" perquè no continuï prorrogat.
Amb tot, i malgrat lamentar que al llarg del 2019 "no s’hagin obert camins de recuperació de drets socials i democràtics, ni un procés de diàleg polític", també s’ha mostrat esperançat amb l’exercici que comença.
"Acabem el 2019 fatal i el 2020 es planteja amb un mínim de sortides polítiques", ha conclòs.