El preu mitjà del lloguer pasa dels 600 euros a Terrassa, on els ingresos mitjans dels joves no superen els 900 euros. Una equació impossible que frena l’emancipacio juvenil a la ciutat, on actualment els nois i noies s’independitzen als 29 anys.
En aquests context, la regidoría de Joventut, liderada per la republicana Ona Martínez, impulsa un Pacte de Ciutat per l’Emancipació Juvenil que pretén plantejar alternatives als joves terrassencs en la construcció d’un projecte de vida i afavorir el procés d’emancipació.
"Volem millorar la capacitat dels joves per construir el seu projecte vital i fer’ho de manera integral -explica la regidora-. Oferint alternatives en àmbits com l’habitatge, la formació, la ocupació, la mobilitat i també la participació ciutadana". Martínez admet que el projecte "és molt important i implica diferents adminstracions, però creiem que com a administració local no podem romandre al marge, ens hi em de posar perquè parlem de la societat del futur".
Taula de treball compartida
Joventut vol imcorporar al pacte als grups municipals, els sindicats, les patronals i la xarxa d’entitats. L’objectiu és signar el Pacte de Ciutat el 2020 i possar en marxa una taula de treball compartida que impulsi els projectes i en i faci el seguiment.
"En paral·lel, farem un treball tècnic per possar propostes concretes sobre la taula". Ona Martínez explica que el seu despartament, de la mà d’Habitatge, treballarà en la configuració d’alternatives residencials per a joves a través de fórmules com la cessió d’us o les cooperatives.
La regidoria de Joventut vol treballar de manera integral el projecte d’emancipació juvenil "una iniciativa pionera que madurarem els propers mesos" i que ha de concretar-se en una bateria de propostes pels joves de la ciutat.
El darrer informe de Situación Sociolaboral de la Juventud en España 2018-2019 presentat per la Unió Sindical Obrera (USO) coincidint amb el Dia Internacional de la Joventut, afirma que la precarietat laboral dels joves és el principal repte per a l’emancipació i que en aquest moment, només un 19 per cent dels joves poden marxar de casa abans dels 30 anys.
El darrer trimestre de 2019 la taxa d’ocupació juvenil a Catalunya se situa en el 50,9%, un punt percentual més que el trimestre anterior, que se situava al 48,9%, segons dades de l’Observatori Català de Joventut . Fins als 29 anys, més de la meitat dels contractes son temporals.En aquest mateix periode, la taxa d’emancipació fins els 29 anys és del 23,5 per cent a Catalunya. Des del darrer trimestre de 2015, la taxa d’emancipació, que havia baixat amb força des de l’inici de la crisi, ha oscil·lat al voltant del 24 per cent.