La revaloració de les pensions del 0,9% compromesa pel president en funcions, Pedro Sánchez, i la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) (encara no decidida) s’aprovaran quan es constitueixi el nou Govern i s’aplicaran amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2020. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va descartar que el Govern vagi adoptar cap d’aquestes dues mesures estant en funcions.
El decret llei aprovat ahir en Consell de Ministres amb mesures en matèria de Seguretat Social inclou la suspensió de l’aplicació de la pujada mínima del 0,25% establerta pel Govern del PP en la reforma de les pensions de 2013. L’Executiu ha considerat que és millor aplicar “quan sigui possible” la revaloració del 0,9% d’una vegada, ja que pujar ara un 0,25% i posteriorment un 0,65% duplicaria el cost en la comunicació als pensionistes i malgastaria recursos en la logística per a liquidar les dues pujades, va explicar Celaá. En el cas de l’SMI Celaá va dir que la quantia de la pujada encara està pendent de negociació i que, mentrestant, s’ha aprovat la pròrroga del reial decret pel qual es va fixar en 900 euros bruts mensuals per a 2019. Tradicionalment l’alça de l’SMI s’ha aprovat en l’últim Consell de Ministres de l’any prèvia consulta amb patronal i sindicats, si bé l’any passat l’increment del 22,3% va ser fruit de l’acord entre PSOE i Unides Podem per als fallits pressupostos de 2019. En el marc de la negociació actual amb Podemos per a la formació d’un Govern de coalició s’ha especulat amb la possibilitat que pugés a 1.000 euros bruts mensuals en 2020, una xifra que no va confirmar.
milions de persones pendents
Preguntada sobre el fet que “milions de persones estan pendents” tant de l’actualització de les pensions com del SMI, Celaá es va limitar a confirmar que, efectivament, són mesures “d’alt interès social” i a esperar que la “resposta pràctica arribi molt aviat”, és a dir, que hi hagi una investidura “al més aviat possible”. Sobre la pujada de l’SMI, va recordar Celaá que la proposta del PSOE és elevar-lo al 60% del salari mitjà “en una legislatura”, però que serà la “conversa entre els agents socials” la que determinarà la pujada. El Govern l’aplicarà després, de manera retroactiva. Aquí és clau la negociació. El bloqueig polític ha acabat per afectar les pensions, al salari mínim i a la remuneració dels funcionaris. Ja fa setmanes que la ministra de Treball, Magdalena Valerio, havia expressat en públic els seus dubtes sobre la possibilitat que un Govern en funcions pogués pujar les pensions el 0,9% anunciat a la CE en el pla pressupostari per a 2020.