Terrassa

Un banc solidari amb format de “súper”

La reforma de part de la seu del Rebost al carrer de Santa Maria Mazzarello per donar-li aspecte de “súper” ha dignificat la recollida d’aliments, per molts usuaris un tràngol dur. Des de fa un temps la retirada de la cistella ha deixat enrere el model caduc de l’entrega a magatzem i ha pres relleu un format més amable, on les persones receptores omplen la seva cistella seguint un circuit de passadissos similar al de qualsevol botiga de barri. Amb una diferència: aquí els productes arriben per vies solidàries.

Al Rebost, un equip de més de 70 voluntaris gestiona l’atenció als usuaris, el control d’abastiment i la gestió de magatzem. Funciona com a un engranatge tota la setmana, especialment els dies de recollida.

A l’entrada, un dispositiu supervisa la documentació, entrevista a l’usuari i l’acompanya si cal en el procés de recollida d’aliments. Tots han de portar el full de prescripció de Serveis Socials, on figura el nom del titular de l’expedient, la data d’entrega -habitualment un cop al mes- i el detall del lot assignat.

Un cop fetes les comprovacions, el Rebost fa una entrevista de seguiment per comprovar la situació personal de receptor. “Volem saber com estan, si han trobat feina, si han dinat aquell dia… -expliquen al dispositiu de rebuda-. El contacte ens permet detectar situacions que requereixen atenció, tot i que sovint són sessions de teràpia i consol”.

En sortir del despatx, els usuaris agafen un carro i fan el recorregut pel “súper”, on els queviures estan distribuïts per tipologies: làctics, producte sec, olis, pa, fruita i verdura, aliments sense gluten, productes de neteja, conserves, ous i al final del recorregut, els aliments infantils – cereals, galetes, potitos- els congelats i una nevera amb productes de consum preferent. L’aportació a les estanteries depèn dels ritmes de la solidaritat, de manera que no sempre hi ha de tot. De fet, mai hi ha de tot.

donacions

Un cop recollida la cistella assignada es passa per “caixa”, on se supervisa el contingut. “Gairebé ningú s’excedeix del lot assignat, la gent es mostra molt agraïda”.

El magatzem s’omple amb entrades procedents majoritàriament de donacions -Fundació Banc d’Aliments, particulars, entitats, empreses, escoles-. En menor mesura es nodreix dels productes procedents de la Unió Europea i també a través de compres. Els donatius i les subvencions permeten comprar queviures que no arriben per altres canals i que són vitals per a completar les cistelles amb productes bàsics.

To Top