Terrassa

El popular sorteig d’El Gordo arriba amb més vendes

Quan els bombos del Sorteo Extraordinario de la Loteria de Navidad de 2019 comencin a girar demà matí i la cantarella dels alumnes de Sant Ildefonso percudeix al nostre cervell, l’esperança planarà pels caps de milers de terrassencs, que pregaran perquè la sort i El Gordo capgirin la seva vida.

Les administracions de loteria de la ciutat han posat a la venda aquest 2019 dècims per valor de 10.669.040 euros. La xifra exacta de vendes no es coneixerà fins a la setmana vinent -els ressagats encara poden fer-se avui amb un dècim a darrera hora-, però si es repeteix el comportament d’anteriors edicions, les administracions acabaran venent a Terrassa més de 9 milions d’euros. L’any passat els terrassencs es van gastar 9.473.300 euros.

La xifra serà més elevada si es comptabilitzen els dècims adquirits fora de la ciutat i les compres per internet, cada cop més generalitzades. El costum de comprar loteria fora de Terrassa i d’encarregar dècims a familiars o amics segueix viu. Ningú vol deixar escapar la sort, encara que passi lluny de casa.

Les vendes online han crescut i algunes administracions ja han incorporat aquest canal de venda als seus despatxos. Les més populars fins i tot han posat en marxa cues virtuals als seus punts de venda. És el cas de la popular administració madrilenya de Doña Manolita, que estrena esperes per internet. El sistema permet al comprador inscriu-re’s a una llista online que els notificarà per mòbil quan sigui el seu torn. D’aquesta manera el client s’estalvia les llargues cues a la porta de l’administració.

El 7, el 5 i les dates personals
A les administracions de loteria avui es viurà una jornada de bogeria. La compra de dècims coincideix cada any amb els preparatius dels àpats nadalencs i amb les corredisses perquè no se’ns escapi res. Aquest ha estat l’ambient de la darrera setmana a les administracions de loteria del centre i dels barris, on les compres de darrera hora arriben carregades de supersticions, números de la sort i terminacions impossibles.

A l’administració número 23 de Carrefour Montserrat la propietària, Maria Piedad Antequera, fa dies que està enganxada al taulell, on els compradors busquen la mateixa sort que l’any passat va deixar a l’oficina un dècim d’El Gordo i un dècim del tercer premi. “Hem notat molt l’empenta de El Gordo de l’any passat. Les vendes estan anant millor que l’anterior Nadal, quan vaig fer devolucions. Aquest 2019 ja està clar que no tornaré ni un dècim”.

Al centre de la ciutat, a l’administració número 5, Anna Solans confirma que les vendes estan més animades aquest Nadal. “No he tingut temps encara de fer balanç, però està anant molt bé”.

L’agrupació catalana de loteros Anapal té unes previsions de creixement de les vendes del 3 per cent. Poques hores abans que comenci la cantarella de números i premis, a les oficines confirma que la demanda ha crescut.

Als taulells, els loters de la ciutat expliquen que els jugadors continuen demanant terminacions en 7 i 5 i que cada any creixen més les persones que volen números vinculats a dates personals com naixements, casaments, defuncions o comunions. “Aquest any ens hem trobat com a novetat- explica Maria Piedad Antequera- a persones que demanen dècims de números diferents tancats en un sobre per no veure’ls. No l’obriran fins demà, el dia del sorteig”.

Dos bombos
El sorteig d’El Gordo se celebra demà matí pel sistema tradicional, és a dir, amb un bombo pels números i un altre pels premis. Les persones disposades a veure o escoltar tota la sessió lotera han de saber que durarà unes 3,5 hores.

Al bombo entren 100.000 números del sorteig. Aquest any, la butlleta porta la vinyeta de la Virgen de la Rosa, de Rafael, una obra exposada al Museu del Prado i que ha estat triada en homenatge al bicentenari de la pinacoteca.

El Teatro Real de Madrid, seu històrica del sorteig més popular, ho té tot preparat per convertir demà en milionaris a un grapat de persones. A la sala del sorteig, els alumnes de San Ildelfonso disposaran de deu taules que aniran omplint amb les boles amb els números premiats i les boles amb l’import del premi. 200 boles de cada classe que inseriran en 10 filferros per cada taula.

El Sorteo Extraordinario de Navidad és un ball de números. Té 170 sèries, cadascuna d’elles amb 100 mil bitllets. Els que hagin comprat un únic dècim s’hauran gastat 20 euros i els que hagin adquirit tot el número 34 mil euros. L’emissió completa de loteria de Nadal té un cost de 3.400 milions d’euros. El 70 per cent, 2,380 euros es destinaran a premis.

Aquest any l’Administración de Loterias y Apuestas del Estado ha distribuït gairebé 16 milions de dècims de loteria. La comunitat que més números posa a la venda és la de Madrid, amb 2,7 milions de butlletes per un import de 544 milions d’euros. A Madrid, que ven loteria per a tota Espanya, la despesa mitjana en loteria de Nadal per habitant és de 82,75 euros.

Catalunya és la tercera comunitat en consignació de dècims després d’Andalusia, amb 2,2 milions de butlletes i una despesa mitjana de 53,53 euros per habitant. A Catalunya s’han posat a la venda poc més de 2 milions de dècims de loteria del Sorteo Extraordinario de Navidad, amb una despesa per persona de 54,81 euros. La comunitat on més s’estiren en loteria és Castilla León, l’única on la mitja supera els 100 euros per habitant. La dada contrasta amb la ciutat autònoma de Melilla. La loteria de Nadal no motiva gaire als melillencs, que es deixaran 13,72 euros de mitja en dècims i participacions.

To Top