Setanta-cinc pimes i empreses emergents (start-ups), entre elles, la terrassenca AEInnova, amb moltes perspectives de futur, han estat triades per rebre el finançament més important que ha atorgat mai el Consell Europeu d’Innovació. A més, com a novetat important val a dir que n’hi ha trenta-nou que rebran alhora una subvenció i una inversió directa de capital. Entre les empreses seleccionades n’hi ha dues de catalanes: Ampex, de Barcelona, que ha desenvolupat un sistema biològic únic per al tractament d’aigües residuals; i AEInnova, a Terrassa, que proposa una tecnologia per generar electricitat a partir de l’escalfor residual. Entre les dues han rebut més de 3,2 milions d’euros provinents del Consell Europeu d’Innovació.
De la resta d’empreses triades cal esmentar-ne Hiberband, que està creant la primera xarxa mundial que ha estat pensada per a la internet de les coses i fa servir satèl·lits de baix cost i d’òrbita terrestre baixa, Chrysalix Technologies, un spin-off o empresa derivada provinent de l’àmbit universitari, que produeix combustible sostenible fent servir material orgànic, i BrainQ, que està desenvolupant tecnologies basades en la intel·ligència artificial per millorar la vida de pacients amb greus lesions cerebrals. Aquest és el primer cop que es concedeix aquesta mena de "finançament combinat" que permet un nivell de finançament molt més elevat, de fins a 17,5 milions d’euros per empresa. La finalitat és impulsar el creixement d’empreses europees que es dediquin a fer innovacions revolucionàries.
Fons específic
Cal afegir, d’altra banda, que la Comissió també ha signat un acord amb el grup del Banc Europeu d’Inversions per crear un fons específic del Consell europeu d’innovació que servirà per tramitar les inversions de capital. "El futur Consell europeu d’innovació permetrà que moltes més empreses emergents i molts més científics europeus altament qualificats puguin esdevenir líders tecnològics a nivell mundial. "És per a mi motiu d’una gran satisfacció comprovar que aquesta primera oferta de finançament combinat amb subvencions i capital tingui tanta demanda entre les pimes i empreses emergents europees. Tot plegat confirma que el Consell europeu d’innovació omple una llacuna en matèria de finançament i que, per tant, és absolutament encertat d’incloure-ho en el proper pressupost de la UE», va declarar la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
Quinze estats
Les pimes i empreses emergents triades pertanyen a quinze estats membres i a cinc països associats. França i Israel acullen el nombre més gran de projectes de finançament combinat, sis cadascun, i Suïssa i Alemanya el volum més importants de projectes que només reben una subvenció, nou i sis, respectivament. La forta demanda de finançament combinat no només d’empreses europees, sinó també d’empreses de països associats al programa europeu de finançament de la recerca i la innovació demostra com en són d’atractius aquest nou model de finançament i la col·laboració amb la Unió Europea.
A més de l’ajuda financera, les pimes i empreses emergents triades tindran accés a serveis de mentoria i a xarxes i serveis d’acceleració empresarial que els ajudaran a fer créixer les seves empreses. El Consell Europeu d’Innovació farà tots els possibles perquè les noves inversions de capital estiguin disponibles a començaments del 2020. Es duran a terme inversions conjuntes i es farà un seguiment de les inversions que hagin estat fetes per inversors privats o no.