La Cambra de Comerç de Terrassa i la patronal egarenca Cecot s’han sumat institucionalment a la Cambra de Comerç de Barcelona per reclamar que es reverteixi el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya. Un dèficit que s’ha xifrat en més de 8.000 milions d’euros en els últims 18 anys i que han suposat un impacte econòmic i social que es valora en el 3,3% del PIB català i 111.501 llocs de treball no creats.
L’estudi sobre el dèficit d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya, que recull les aportacions de la Cambra de Terrassa i de Cecot i que destaca la col·laboració del RACC, es va presentar recentment en un acte presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra. Ramon Talamàs i Antoni Abad, presidents de la Cambra i de la patronal Cecot, respectivament, també van ser-hi presents.
La via més necessària
A l’estudi s’assenyala que la B40, anomenada ronda del Vallès, és una de les vies pendents més necessària i la urgència de portar a terme el tram Papiol-Rubí per connectar l’A2 amb l’AP7. Ultimar l’ampliació de la C-58 i noves connexions viàries i ferroviàries amb Barcelona, el port, l’aeroport i la zona franca són altres de les mancances destacades en l’informe. Unes mancances que estan tenint conseqüències per a l’activitat socioeconòmica de Catalunya.
La inversió de l’Estat a Catalunya des del 2001 han estat sempre inferiors al pes relatiu del seu PIB. Una situació que s’ha agreujat durant la darrera dècada, quan s’ha pressupostat una mitja del 12,5% d’aquest PIB quan li correspondria el 19,5%. Però és que a més, de les quantitats pressupostades, només s’han executat fins ara el 73,7%. Un percentatge significativament inferior en els darrers anys.