L’ArLlibre és un altre dels projectes vinculats a ALEI. Es tracta d’una proposta d’intercanvi de llibres que va sorgir de forma participada i impulsada en xarxa amb l’Ajuntament, Àgora Terrassa i altres agents públics i privats de la ciutat, per aprofitar els troncs dels arbres caiguts per les ventades del desembre de 2014 a la nostra ciutat. És una iniciativa basada en el “bookcrossing”, és a dir, la pràctica de deixar llibres en llocs públics perquè siguin recollits per qui ho desitgi. En aquest cas, s’utilitzen troncs als quals se’ls han fet cavitats, cobertes amb cortines de plàstic, per posar llibres; reconvertint-los en petites biblioteques col·lectives per fomentar la lectura entre la ciutadania.
El 17 de juny de 2015 es va “plantar” el primer ArLlibre a Terrassa, davant la Biblioteca Central, i ara n’hi ha vuit en diferents punts de la ciutat. Des del principi, s’encarrega de la seva gestió i manteniment un grup de 35 persones usuàries de vuit entitats associades a ALEI, els “ArLlibrencs” i “Arllibrenques”, que periòdicament organitzen trobades en les quals comparteixen les seves experiències, propostes i idees. Aquestes persones de diferents entitats de la ciutat es cuiden de segellar i documentar els llibres, mentre que la ciutadania hi participa aportant i compartint llibres, lectura i cultura.
L’any passat, com a iniciativa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), es va crear el RodaLlibre, una versió dels ArLlibre en forma de carretó que, “conduït” pels seus voluntaris i voluntàries, ofereix llibres i jocs de taula als pacients ingressats a les plantes de convalescència i pediatria de l’Hospital de Terrassa. El carretó RodaLlibre va estar creat i dissenyat pels alumnes de fusteria de l’Escola d’Oficis de l’INS Santa Eulalia de Terrassa.