El Consorci del Besòs, l’entitat gestora del tram final del riu, va pronosticar ahir una ràpida recuperació de l’ecosistema fluvial, contaminat a conseqüència de l’incendi, dimecres passat, d’una fàbrica de Montornès de Vallès. El consorci va negar que l’accident hagi fet retrocedir trenta anys l’ecosistema.
Després d’una reunió entre administracions, en què van participar alcaldes d’onze municipis confrontants al riu, la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua, els gestors del Besòs van assegurar que la pol·lució es revertirà en un temps més o menys curt "perquè l’abocament no ha fet retrocedir trenta anys malgrat els "centenars" de peixos morts. "És absolutament fals que aquest incident porti a trenta anys enrere, és radicalment fals i les dades són contundents", recalcà Josep Monràs, president del Consorci Besòs-Tordera.
Pla de xoc
Monràs, que anuncià un "pla de xoc immediat", va insistir que l’abocament ha estat "un fet greu" però va dir que "no és impossible revertir-lo en un temps més o menys curt" i que les conseqüències "no seran fatals", tot i que l’ACA ha decretat l’emergència. Va desmentir d’aquesta manera els que afirmaven que s’ha tornat enrere trenta anys en les tasques de recuperació del riu a causa de l’abocament de part de l’aigua emprada per apagar l’incendi de la planta de reciclatge de dissolvents i residus industrials de l’empresa Ditecsa.
La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, va subratllar que "el pitjor ja ha passat" i va llançar un missatge "d’optimisme moderat" perquè l’afectació és "transitòria" i "ja hi ha indicis de recuperació" a la part baixa del riu, on s’han vist carpes. Encara és "aviat" per parlar de quants animals patiran les conseqüències perquè les investigacions poden trigar "setmanes", però va precisar que són "centenars i no milers". De fet, diverses espècies de peixos van ser rescatades en tancs airejats i alliberats hores després aigües amunt perquè no patissin els efectes de la contaminació.