Terrassa a taula

El vi, molt més que una beguda

Els vins i caves són components imprescindibles en els àpats nadalencs. Cal triar-los amb encert, buscant la millor harmonia possible amb els plats, sense que uns facin ombra als altres. I és que maridar la beguda amb el menjar ajuda a assaborir les receptes i gaudir encara més de la reunió. Les festes de Nadal són plenes de dinars i sopars amb la família o els amics. Els plats que desfilen per la taula durant aquests àpats són sens dubte els grans protagonistes, però en tota trama també hi ha personatges complementaris, i en aquest cas un bon vi que acompanyi el menjar és el secundari perfecte.

En els últims anys, s’ha començat a viure una espècie de febre pel vi, i cada vegada és més la gent que vol aprendre els secrets i interioritats d’aquesta beguda tan admirada. Al cap i a la fi, el gust personal és el que sempre ens ha de guiar, no obstant això, si volem anar un pas més enllà i encertar en la nostra elecció és necessari tenir presents algunes recomanacions. La primera passa per no comprar vins sense anyada, llevat d’alguns especials, com ara el xerès, el porto o la mistela, de la mateixa manera que és convenient no adquirir vins sense marca o etiqueta. D’altra banda, no és bo comprar més de tres ampolles d’un vi sense conèixer-lo, ni tenir-ne referències o sense haver-lo tastat abans.

Tampoc ens hem de deixar endur per la qualificació d’excel·lent d’una anyada, perquè això no és suficient per atorgar una garantia total a un vi. L’edat d’un vi no és sinònim de qualitat absoluta. No s’han de comprar per sistema vins vells al·ludint a la seva categoria, atès que no tots posseeixen les qualitats necessàries per assolir una criança llarga. A l’hora de triar el vi per als àpats d’aquestes properes jornades, hem d’anar amb compte amb les ofertes escabellades perquè el vi de qualitat sempre té el seu preu. També hem de desconfiar dels vins amb el nivell del líquid per sota del coll de l’ampolla, com també d’aquells en què hi hagi líquid a la zona del tap de suro. A més de parar atenció a aquests condicionants, a l’hora d’escollir el vi hem de tenir en compte els plats que servirem. Crear el millor maridatge ens ajudarà a assaborir les receptes i gaudir encara més de la reunió. I és que escollir un vi equivocat pot restar sabor fins i tot als millors plats.

Així, en el moment de buscar la millor harmonia entre vins i plats, hem de procurar que els uns no facin ombra als altres. El vi ha d’acompanyar un plat sense anul·lar-lo. És força comú escollir un sol vi per tot l’àpat però si ho fem, estarem desaprofitant la capacitat d’aquest vi i d’altres que podrien estar a la nostra taula. Maridar el vi i el menjar és clau per gaudir més de tots dos i aconseguir que expressin molt més els seus aromes i sabors. Així doncs, si hem acordat que els convidats portin el vi, convé dir-los amb antelació en què consistirà el menú. Aquella norma que casava el vi blanc amb el peix i el vi negre amb la carn ha quedat antiquada. Hi ha una enorme varietat de plats, però, afortunadament, hi ha almenys un tipus de vi indicat per a cada un. Per als entrants, és essencial escollir un bon vi amb sabors lleugers i suaus, per evitar que cobreixi el sabor dels plats successius, que podrien resultar fins i tot insípids. Durant aquestes festes s’acostumen a servir cremes, sopes i amanides, així que el maridatge perfecte podria ser un vi blanc jove, un vi negre criança amb formatges semicurats i un negre reserva amb formatges curats.

Per als entrants que inclouen xarcuteria i embotits ibèrics, pot valer un vi rosat, sempre ben fred, millor si compta amb un final afruitat. En el cas de plats de peix i marisc, els vins blancs de criança en bota són ideals per a peixos grassos, sobretot si van acompanyats d’alguna salsa. Per al peix blanc el millor és que optem per un vi blanc jove i aromàtic. I si apostem per un peix blau com el salmó o la tonyina, podem servir un vi negre amb cos perquè el seu sabor no es deixi emmascarar pel del peix. Si el nostre plat principal és de carn, la regla és ben simple: com més intens el gust de la carn, més fort ha de ser el vi. Per a la carn blanca podem triar un bon vi blanc madur o un vi negre molt delicat. Si la carn és vermella, podem buscar un vi negre de criança o de reserva amb molt de cos. Si la peça és de caça, com una perdiu o una guatlla, els mateixos vins negres amb cos harmonitzaran perfectament amb el plat.

Al final de l’àpat, amb les postres, és quan acostuma a arribar el moment del brindis. I res millor que un cava per a aquest moment màgic. Amb massapans, polvorons i torrons, però, també harmonitza a la perfecció un vi dolç. En qualsevol cas, sempre és oportú consultar un expert o el nostre proveïdor per aconseguir el millor maridatge.

To Top