Terrassa a taula

Receptes i plats per assaborir les festes

S’acosta el Nadal i amb ell, les reunions amb familiars i amics al voltant de la taula. El menjar és un dels clars protagonistes d’aquestes dates plenes de celebracions i tot i que els plats típics segueixen dominant els menús tant als restaurants com a les cases, cada cop trobem receptes més originals. S’acosten les festes nadalenques i amb elles arriben de nou les reunions al voltant de la taula. Nadal, la vigília, Sant Esteve, Cap d’Any, Any Nou i Reis són dies en què el menjar és el gran protagonista de les trobades familiars i d’amics. Es tracta de dates de costums arrelades. També a taula, on hi ha un seguit de receptes lligades a les festes que solen tenir un lloc reservat als menús tant dels restaurants com de les empreses de càtering i les famílies que fan la compra i cuinen a casa. D’entre aquests plats destaquen els més clàssics, com l’escudella de galets i la carn d’olla, el menú més típicament català del dia de Nadal, o els habituals canelons de Sant Esteve.

Però també hi ha altres receptes d’aquelles de tota la vida que repeteixen any rere any en moltes taules com un pollastre de pagès rostit amb prunes i pinyons, un capó farcit, una sarsuela, una vedella amb bolets, un garrinet o una espatlla de cabrit al forn, un rap amb cloïsses… I és que a molts dels menús nadalencs més tradicionals hi apareixen farcits (generalment, d’aus; sobretot, pollastres de pagès o capons); peix i marisc cuinats amb exquisides i diverses salses, o carns guisades o cuites al forn. No obstant això, les taules nadalenques s’omplen cada cop de més propostes allunyades de la tradició. Tant els restaurants com les empreses de càtering fa temps que han començat a oferir receptes trencadores que sedueixen el client i cada vegada són més els pares i mares que cuinen per a tota la família que s’atreveixen a innovar amb plats creatius, atractius i casolans. Així, podem trobar des del clàssic caneló, però farcit sense carn, ja sigui amb bolets, espinacs, peix, marisc, ànec i foie-gras, carabassa, xiitake i nous, de codonyat amb pera i escarola o de carabassó i salmó, entre moltes altres opcions, fins a receptes més elaborades com ara un pastís de peix; carabassó rodó farcit d’arròs amb bolets xiitake, salsa al grill amb julivert i coriandre; raviolis de remolatxa farcits de "nata" de tòfona blanca, xips de sàlvia fresca i escates de sal negra mediterrània; rotllets d’esqueixada de bacallà amb salsa d’alfàbrega; textures de ceba cuinada amb compota de parmesà; rap en crosta amb carxofa xinesa i crustacis en el seu corall; vedella de wagyu cuinada amb kimchi lleuger de verdures; etc.

Però més enllà dels primers i els segons plats, als aperitius i entrants és on és més comú trobar creativitat, amb propostes com foie micuit amb trompetes de la mort, un còctel de confit d’ànec a la taronja, gelatina de meló amb pernil… i receptes internacionals com samosses de risotto picants, acres de peix, nems vietnamites de gambes i mango… De fet, si ens agrada la cuina asiàtica, molt de moda últimament, també podem introduir-la en els àpats nadalencs, amb plats com un ou amb gingebre i pastanaga, ostra a l’estil Xangai, gambes amb tirabec, fideus amb verdures i ou escalfat, ànec a la pequinesa amb verdures i salsa hoisin, o receptes de fusió com l’ostra pad thai, bao xinès amb txangurro, vieira al curri, escudella infusionada amb llet de coco o caneló ibèric amb influència tailandesa. Si a la família o dins del grup d’amics tenim persones vegetarianes o veganes, amb diabetis o amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, també podem ser creatius i innovar, reinterpretant receptes tradicionals o optant per menús trencadors allunyats de la tradició.

Amb els nens potser ho tindrem més complicat i haurem d’optar per plats més senzills. Sigui com sigui, ja va sent hora de pensar què preparem o comprarem per als dinars i sopars d’aquests dies que venen, si és que no hem reservat taula i concertat el menú en algun restaurant.

To Top