Salud

Feliç Nadal saludable

Per Nadal tornaran a ser habituals els àpats copiosos i desequilibrats (molts greixos, aliments molt calòrics i salats, abús d’aperitius, alcohol i postres, i manca de fibra). Per això, durant aquests dies, des de les consultes d’atenció primària volen recordar que el millor Nadal, és un Nadal saludable. Així ho explica en aquest article la doctora Montserrat Romaguera, metgessa de família i coordinadora del Grup d’Exercici Físic i Salut de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Els abusos nadalencs, sovint provoquen conseqüències que les metgesses de família hem d’atendre a les consultes, explica la doctora Romaguera. "En les guàrdies d’urgències veiem reaccions al·lèrgiques al consum de fruits secs o mariscs que a vegades poden ser molt greus; dolors abdominals per ingestes copioses o descompensacions en pacients amb problemes de salut lligats al metabolisme (diabètics, hipertensos, gotosos…)", descriu.

A més, recorda que hem de vigilar el consum d’alcohol especialment en embarassades i amb persones que prenen fàrmacs. "Cal no d’oblidar que l’alcohol pot causar accidents de trànsit, desinhibició sexual i relacions de risc amb les conseqüències que comporta pel que fa a les malalties de transmissió sexual, o fins i tot agressions", diu. Per tant, recomana moderació durant les festes.

Els seus consells són: mengeu sa i de gust, planifiqueu les compres i trieu les opcions més saludables, sigueu creatius. Modereu el consum d’alcohol. Si heu begut, no conduïu. Si us heu de desplaçar, camineu o utilitzeu el transport públic. Feu plans actius i divertits, sortiu a passejar, a patinar, a ballar, a jugar. I, sobretot, gaudiu del temps amb la companyia de les persones que estimeu.

Enquesta
Segons dades de l’Enquesta de Salut de la Generalitat de Catalunya 2018, més de la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes. En cas dels infants d’entre 6 i 12 anys, la mateixa enquesta apunta que el 35,6% té excés de pes, el 25% sobrepès i un 10,6% obesitat. L’excés i el sobrepès afecta igual nens i nenes, però l’obesitat és més freqüent en els nens (13,6%) que en les nenes (7,2%). A més, el sedentarisme és una epidèmia global.

La prevenció més efectiva és una bona alimentació i mantenir-se actius diàriament. Per això, l’arribada dels Reis d’Orient és un moment perfecte per demanar regals saludables i fomentar l’activitat física diària i d’oci. Demaneu pilotes, monopatins, patinets, bicicletes, sabatilles de córrer, equips d’esquí i neu o tiquets d’un poliesportiu o gimnàs per afavorir un esbarjo per infants i adults.

Les metgesses de família us desitgen hàbits saludables durant tot l’any. Els beneficis que aconseguireu són nombrosos, segons recorda la Dra. Montserrat Romaguera. Aquests són:

– Milloren la longevitat i qualitat de vida.

– Suposen menys càncer, menys artrosi i osteoporosi.

– Afavoreixen la tolerància al dolor. – Redueixen la depressió, l’insomni i l’estrès.

– Redueixen el consum de fàrmacs i disminueixen les baixes laborals i al mateix temps les visites al metge.

– Suposen menys obesitat, diabetis, colesterol, infarts, ictus i demència.

– Pel que fa als infants, una bona alimentació i l’activitat física són fonamentals per afavorir un desenvolupament harmònic i facilitar la prevenció de futures patologies.

El millor consell que donen des de les consultes de medicina familiar i comunitària és la dieta mediterrània, de temporada, variada, rica en productes de proximitat (km. 0) que inclogui 5 peces de fruita i verdura, i l’exercici.

"Quan parlem d’exercici no ens referim a esports de competició, si no a petits gestos diaris que ens fan estar en moviment", indica. Per la gent gran, la millor activitat pot ser caminar, per als joves l’ús de la bicicleta en els desplaçaments diaris i córrer.

Per patologies de l’aparell locomotor (artrosi, lumbàlgia) és ideal la piscina o l’aquagym. Per l’estrès, l’ansietat o la depressió, exercicis de relaxació com el ioga o el pilates són una bona opció.

Una altra mesura a prendre amb infants és treure hores a les pantalles (televisor, ordinador, consoles, videojocs, etc.) a favor del joc actiu, activitats a l’aire lliure, caminades i descoberta de l’entorn, activitats familiars, i d’altres opcions no sedentàries. Si som actius, viurem més i millor i serem més feliços, conclou.

To Top