El sector de la indústria representa el 28,8% del Valor Agregat Brut (VAB) del Vallès Occidental, segons l’informe Flaix Industrial elaborat pel Consell Comarcal. El pes del sector a la comarca és superior al del conjunt de Catalunya (21,1%) i inferior a altres comarques barcelonines, com ara el Vallès Oriental, Alt Penedès, Moianès, Osona, Anoia i Bages. Malgrat el menor pes relatiu del sector, el Vallès Occidental és la comarca que més aporta al VAB industrial de Catalunya, el 16,2%, juntament amb el Barcelonès (15,7%) i per sobre del Baix Llobregat (13,6%) i el Vallès Oriental (10,7%). Segons l’Anuari econòmic comarcal 2019 del BBVA, el VAB de la comarca del Vallès Occidental va experimentar un creixement del 2,5% el 2018, lleugerament inferior al conjunt de Catalunya (2,6%) i dos punts per sota del registrat durant el 2017 (4,5%). Aquests resultats mostren una moderació en la dinàmica de creixement econòmic iniciada l’any 2013.
El creixement comarcal es va recolzar en els serveis (2,2%) principal branca de la comarca amb un 67,1% del VAB total el 2017, reforçat per l’activitat de la indústria (2,6%), sector que aporta el 27,6%. La construcció continua mostrant un major dinamisme, tot i que durant el 2018 el creixement es va moderar (6,1%). En canvi, el sector primari es va contreure (-1,6%) després d’un bienni amb xifres positives. La indústria presenta un creixement més intens a la comarca que al conjunt de Catalunya. Amb aquestes xifres, el sector tanca parcialment la recessió industrial, en termes d’activitat.
El creixement del VAB industrial entre 2014 i 2018 va oscil·lar, a la demarcació de Barcelona, entre el 5,6% d’Osona i l’1,2% de l’Anoia. El Vallès Occidental, amb una taxa de variació del 4,2%, registra un creixement superior a la mitjana catalana (3,6%), i dels més alts entre les comarques barcelonines, darrere d’Osona (5,6%), Vallès Oriental (5,4%), Moianès (4,7%) i Baix Llobregat (4,6%). Química i refinació de petroli (15,4%), metal·lúrgia (13,7%) i fabricació de productes farmacèutics (12,1%) són les branques que tenen una major aportació al conjunt del VAB industrial del Vallès Occidental i destaquen en relació amb la resta de comarques i Catalunya. El creixement del VAB industrial dels darrers anys /2013-2018) va ser el resultat de l’alça de les principals branques, principalment per l’impuls de la indústria química, amb una variació acumulada del 63,7%, de la metal·lúrgia (40,4%) i la fabricació de productes farmacèutics (23,2%).
Metall i tèxtil-confecció
Els sectors econòmics en què el Vallès Occidental està especialitzat, i tenen una dimensió en l’ocupació significativa, són el metall (1,89), tèxtil-confecció (1,81) i Química (1,79), juntament amb Altres manufactureres (1,57) i Fusta i mobles (1,42). Altres especialitzacions sectorials, en relació amb les activitats industrials, serien les TIC (1,15), Construcció i immobiliàries (1,14) i l’Automoció (1,07). Altres activitats no industrials en què la comarca està relativament especialitzada són Educació i recerca (1,40), Comerç a l’engròs (1,32), Serveis financers (1,30) i Educació (1,05).
Durant la fase de crisi econòmica, la destrucció de llocs de treball va afectar especialment el sector de la construcció i l’immobiliari, amb una pèrdua del 27,7% de llocs de treball. En la indústria, el metall va ser un dels més afectats, amb una reducció del 27,6%, juntament amb l’automoció (-8,3%) i el sector químic (-4,4%). La pèrdua de llocs de treball també va ser significativa en altres sectors industrials amb un menor pes en l’estructura productiva comarcal, com el tèxtil-confecció, fusta i mobles, productes alimentaris i altres manufactures. En la fase de recuperació econòmica, els sectors vinculats amb els serveis mostren, en general, un major dinamisme en la creació d’ocupació, juntament amb la construcció, on els llocs de treball han augmentat un 47,3% els darrers cinc anys. Els principals sectors de la indústria (metall, química i automoció) registren creixements més moderats, en una forquilla que varia entre un 10% i un 20%, mentre que el de productes alimentaris i tèxtil- confecció creixen per sota del 10%. Els sectors industrials més dinàmics són el de l’energia, fusta i mobles i altres manufactures, amb increments per sobre del 20%.
Sobre tot els serveis
Els principals sectors industrials a la comarca compten amb menys treballadors respecte de l’any 2008. Destaquen els sectors del tèxtil-confecció (un 33,6% menys) i el metall (-28,4%). El sector de l’automoció i el químic mostren, els darrers anys, una tendència positiva, tot i que encara tenen menys llocs de treball (-8,6% i -5,5%, respectivament). Durant aquest període, segons l’estudi elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, la creació d’ocupació es concentra, bàsicament, en el sector serveis i, de manera destacada, en els serveis a les empreses (un 15,4% més de llocs de treball) i el comerç al detall (un 10,3% més).