El primer any de gestió de pública de l’aigua a la ciutat tanca amb un balanç econòmic positiu de l’empresa municipal Taigua, que dotze mesos després de fer-se càrrec del servei d’abastament anuncia que podrà destinar 3 milions d’euros a inversions el pròxim 2020. Els diners és destinaran als nous sistemes informàtics, però sobretot a la renovació de les canonades i a la recerca de la millor solució per millorar el gust de l’aigua a la ciutat, que de moment haurà d’esperar.
L’alcalde Jordi Ballart va celebrar ahir com a "una història d’èxit" el traspàs a la gestió pública, després de 75 anys de gestió privada a la ciutat a càrrec de Mina. "El servei s’ha prestat amb una qualitat fins i tot millor", va dir, "y ara els beneficis es destinen a inversions per a la ciutat".
L’anterior concessionària va tancar els darrers exercicis amb una mitja d’1 milió d’euros de beneficis pels accionistes, va dir ahir el govern. "Aquests diners ara van a inversions", que el proper exercici sumaran 3 milions d’euros.
La partida econòmica es destinarà prioritàriament a la millora de les canonades, molt envellides, per reduir al mínim les pèrdues d’aigua. El gerent de Taigua, Juan Ramón Vázquez, va explicar que aquest 2019 l’empresa pública ha destinat ja 1,2 milions d’euros a renovar la xarxa, una dotació que es mantindrà els propers exercicis. L’objectiu de l’empresa és assolir un mínim d’un 80% de rendiment.
El pla d’inversions inclou també un estudi per disminuir la presència de sals a l’aigua, amb l’objectiu de millorar el sabor. Aquest és un dels temes que més interessa a la ciutadania i un repte clau per reduir el consum de plàstics. Juan Martínez, portaveu de l’Observatori de l’Aigua, va recordar ahir la importància de millorar el gust perquè els terrassencs deixin de consumir aigua embotellada.
Taigua investigarà les opcions tecnològiques, la viabilitat tècnica i el cost de les diferents opcions perquè l’aigua de boca sigui agradable al gust, cosa que "no serà el 2020", va assegurar l’alcalde.
Com el gust de l’aigua, el preu de les tarifes és la segona preocupació dels usuaris amb el canvi de model. Lluïsa Melgares va recordar que els preus estan congelats des de 2014 i es mantindran en 2020.
Canvi de seu
Amb la gestió pública també es manté la tarifa social, que bonifica fins al 90% del rebut de famílies sense recursos i vulnerables. En aquest moment se’n beneficien 2.500. Les ordenances de 2020 amplien la bonificació fins al 100% i apliquen la tarifa social automàtica i el canvi de nom gratuït en casos de risc d’exclusió residencial.
Durant aquest primer any de gestió pública de l’aigua a la ciutat, Taigua ha adaptat el seu funcionament a la normativa del sector públic i ha començat a adaptar la contractació d’obres, serveis i subministrament a la Llei de contractes del servei públic.
El 2023 vencen alguns dels contractes subscrits amb Mina en el moment de la transició, entre ells el del lloguer de les instal·lacions del carrer Societat, on Taigua va instal·lar l’atenció al públic i les oficines. L’alcalde Jordi Ballart va anunciar ahir que Taigua canviarà de seu en finalitzar el lloguer i que l’empresa avalua ara diferents alternatives. "Pensem en un edifici singular, el projecte s’ho mereix", va comentar. A la nova seu s’ubicaran tots els serveis de Taigua: oficines, laboratori, magatzem, etc.
Respecte al litigi entre Mina i l’Ajuntament, dels quatre contenciosos presentant per la concessionària només queda viu el referent a la liquidació del servei. "La primera sentència va ser desfavorable a l’Ajuntament i la tenim recorreguda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que de moment no s’ha pronunciat", va recordar Ballart.
Mina i l’Ajuntament difereixen del cost de la liquidació. Ahir, el govern va dir que continua treballant en el tancament de l’import i que ho fa "en el marc del contenciós".
La clau
L’any 2023 venç el contracte de lloguer del carrer de la Societat. L’Ajuntament busca un edifici emblemàtic on centralitzar tots els serveis de Taigua, inclòs el laboratori i el magatzem