Terrassa

MútuaTerrassa prescriu un nou fàrmac per prevenir la sida

L’hospital universitari MútuaTerrassa és una de les unitats sanitàries de Catalunya que prescriu un nou tractament pera la prevenció de la sida. Es tracta de la PrEP (profilaxi preexposició), un comprimit destinat a persones en elevat risc d’infecció pel VIH.

El nou tractament preventiu es comença a dispensar a càrrec del sistema públic català de salut amb la previsió de beneficiar prop de 2.500 persones a tota Catalunya. Segons la Generalitat, aquest fàrmac s’ha demostrat "molt eficaç en la prevenció del VIH en persones amb un ris elevat d’infecció d’aquest virus".

La PrEP es remonana a homes que tenen sexe amb homes, dones transexuals i persones que exerceixen la prostitució sense ús de preservatiu. Les autoritats sanitàries consideren que aquests col·lectius tenen una incidència de VIH superior a dos casos per cent persones l’any. L’únic fàrmac autoritzat com a profilaxi preexposició és un sol comprimit d’una sola presa diària per via oral. Segons Salut, "es tolera bé i no presenta efectes secundaris rellevants".

El medicament es gairebé del tot efectiu si es pren com es prescriu, i la prescripció queda reservada a facultatius del sistema sanitari públic amb experiència en aquest àmbit de la infecció per VIH i altres de transmissió sexual i en l’ús de retrovirals. La PREP es prescriu a una vintena d’unitats funcionals de VIH-SIDA repartides per Catalunya. Entre altres, l’hospital universitari MútuaTerrassa. El centre sanitari terrassenc i l’Hospital de Sabadell són els únics del Vallès Occidental inclosos en la xarxa.

El Departament de Salut afirma que, a nivell poblacional, combinada amb altres estratègies de prevenció (el cribatge del VIH i els pereservatius), la PrEP està contibuint a reduir els nous diagnòstics del virus, que són uns 600 anuals a tota Catalunya.

L’estratègia ha estat més exitosa quan s’ha implementat des del sistema públic. Així es vol reduir el nombre de persones que usen la PrEP pel seu compte adquirint-la per internet malgrat estar prohibit "i exposant-se al perill que això comporta en quant al desconeixement de l’origen i la veracitat del fàrmac o a la manca d’un seguiment professional adequat". L’estratègia profilàctica, diu la Generalitat, "va més enllà de la prescripció d’un fàrmac": suposa una intervenció integral que inclou una selecció (cribatge), diagnòstic i prevenció d’altres infeccions, consell assistit per a detectar altres necessitats i derivació a diversos serveis especialitzats.

A Catalunya es treballa per la posada en marxa de la PrEP amb grups d’experts des de l’any 2015. S’han dut a terme tres estudis sobre la seva efectivitat que han permès tractar més de mig miler de persones en risc. Entre aquestes persones no s’ha produït cap nou cas d’infecció per VIH.

To Top