Terrassa

“Fem les coses que hem de fer però de forma diferent”

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de Persones amb Discapacitat (3 de desembre) va tenir lloc ahir una Jornada de Dones diverses com a creadores, que va donar visibilitat a dones amb discapacitat d’àmbits diversos. Montserrat Pulido, que es desplaça amb cadira de rodes a causa d’un accident que va patir al cap de 20 anys, va ser la primera a relatar i compartir la seva experiència.

La Montserrat és mare soltera i té un fill de 5 anys i ha fet i fa, malgrat els seus límits de mobilitat, un munt de coses com viatjar i fer esport. "Jo vaig decidir ser mare sola, no tenia ningú, ni els pares. Tenia moltes pors però em vaig adonar que totes les persones som capaces de treure forces d’allà on sigui per vèncer la dificultat. I ara mateix puc dir que sóc molt feliç de la decisió pressa".

La Montserat va destacar que "les dones amb discapacitat estem plenes de moltes capacitats. Fem moltes coses, només que les fem d’una altra manera". En aquest sentit va relatar, per exemple, que ella fa les tasques de criança i cura del seu fill com altres mares., solament que ho adapta. "Jo he fet la higiene del nen a una banyera posada dalt d’una taula a la sala de l’escriptori i passejava el nen en una bandolera en lloc del cotxet".

La mare va dir que poder són els altres, la societat, els que et fan sentir més que tens una capacitat que no pas la mateixa persona que la té. "A vegades hi ha m ares que em diuen d’anar a una festa d’aniversari però pateixen per veure com ens ho farem si jo vaig amb la cadira de rodes. O altres que pregunten si podem treballar en una oficina. I jo dic, doncs, segur que hi ha alguna manera. Al capdavall, molta gent que treballa es passa la major part del dia assegut com nosaltres". El testimoni de Montserrat Pulido va tenir lloc a la jornada que es va celebrar ahir a l’auditori de la Fundació Goel de l’avinguda de Bèjar. Un centenar de persones, la majoria dones, van participar en la sessió de treball. A més de la Montserrat estaven convidades Sarai Gascón, esportista, Kelly Arrontes, pintora, Kris Llinça, poetessa, Gemma Roig, actrius i Pepita Cedillo, logopeda i escriptora.

En l’obertura, la regidora de Discapacitats Diverses, Lluïsa Melgares, va enfatitzar que avui (ahir pel lector) és un dia molt important perquè escoltarem dones amb moltes capacitats. La regidora va defensar que "tots i totes hem de treballar sempre pensant amb els altres perquè nosaltres també ens poden trobar amb limitacions i ens hi trobarem quan ens fem grans". A continuació, Laura Vidaña, terapeuta ocupacional de l’EUIT (va ser ella qui va presentar la Montserrat Pulido) va donar la conferència "Ser dona, fer de dona i arribar a ser dona", en la que va destacar que "cal buscar un equilibri entre el fer i ser perquè contibuirà a tenir una vida saludable".

En la seva exposició també va fer referència a les discriminacions entre sexes, en essència a casa, on les dones dediquen 117 minuts cada dia més que els homes en les tasques de la família i la llar. Vidaña també va donar detalls de la seva tesi doctoral, relacionada amb activitat humana i la satisfacció.

To Top