La Sagrada Família de Barcelona acollirà a partir de l’any que ve un òrgan construït el 1896 per la firma francesa Cavaillé-Coll, l’únic que hi ha a Catalunya, segons ha explicat el rector de la basílica i de la parròquia de la Sagrada Família, mossèn Josep M. Turull. L’òrgan, encara en estat de reparació, se situarà a la Cripta de la Sagrada Família, on reposa l’arquitecte de la basílica, Antoni Gaudí, i es calcula que estarà restaurat i instal·lat en un període d’11 mesos i en funcionament entre el setembre i l’octubre del 2020.
L’instrument té 10 registres i un total de 548 tubs distribuïts en dos teclats manuals de 56 notes i un teclat de pedal de 30 notes.
El cost total de la restauració és de 150.000 euros, segons ha confirmat Turull, quantitat que esperen recaptar íntegrament a través d’una campanya de micromecenatge, sense cap donació de l’Arquebisbat de Barcelona o la Parròquia de la Sagrada Família.
Segons ha assegurat l’arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Faulí, "d’entrada, Antoni Gaudí no va pensar a posar un òrgan a la Cripta, per això no hi ha un espai concret per a l’instrument, però aquest òrgan té la mesura adequada per a la capella".
Donació
L’instrument és una donació de la Congregació de Religioses del Sagrat Cor de Jesús, que segons ha explicat la representant de la mateixa i delegada diocesana de Fe i Cultura, Margarida Bofarull, va ser encarregat el 1890 a la firma Cavaillé-Coll per a la futura escola que estaven a punt de fundar.Usaven l’instrument per a les celebracions litúrgiques de l’escola i, tot i el desgast dels anys i danys produïts durant la Guerra Civil, en reprendre l’activitat a l’escola l’òrgan va continuar sonant.
En l’actualitat, però, l’òrgan tenia poca utilitat ja que es va substituir per instruments més senzills com la guitarra, i el tocaven en poques ocasions. "Quan ens vam assabentar que l’òrgan estava fet a mida per a aquest espai, la Congregació volia fer la donació perquè tots en poguessin gaudir", ha declarat Bufarull.
Abans de la Guerra Civil, la Cripta disposava d’un òrgan de tubs construït a Collbató (Baix Llobregat), que Gaudí mai va veure ni va escoltar i que va ser destruït l’any 1936 a l’inici de la guerra civil, i des de llavors no ha tornat a tenir aquest instrument.
"L’òrgan té la funció de facilitar, de donar solemnitat, d’ajudar la gent a pregar, és un instrument que emociona", ha insistit l’organista de la basílica, Juan de la Rubia, sobre la importància de tenir un òrgan d’aquesta categoria a la Cripta de Gaudí. El procés de restauració va a càrrec del taller Blancafort Orgueners de Montserrat, que està aplicant la restauració "de tipus A, la més elevada que es pot fer", segons ha explicat el restaurador de l’òrgan, Albert Blancafort.