La Fundació Photographic Social Vision i el Palau Robert obren avui al públic l’exposició «Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015-2019» , després de la inauguració oficial d’ahir. La mostra coincideix amb el primer aniversari de la mort de Joana Biarnés (Terrassa 1935-2018), considerada la primera dona fotoperiodista del país, i està coorganitzada des de la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa el seu arxiu.
Aquesta institució ha volgut rendir-li homenatge "materialitzant el seu desig de suport als joves fotoperiodistes, creant la Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes". La guanyadora de la primera edició ha estat Maria Contreras, amb un projecte sobre la violència sexual a Espanya "des del punt de vista dels supervivents i perpetradors."
Al mateix temps, l’entitat ha impulsat aquesta exposició, una nova producció pròpia, formada per obra inèdita de la també terrassenca Imma Cortés. L’exposició es podrà visitar fins al 29 de desembre al Palau Robert, sala 4.
Quan es compleix un any de la mort de Joana Biarnés, aquesta mostra ofereix una visió íntima dels seus últims anys, aquells en què finalment va obtenir el merescut reconeixement públic, professional i institucional, quan la que havia retratat els Beatles, Orson Welles, Massiel o Raphael, va saltar de sobte a l’altre costat de l’objectiu.
En aquesta última etapa va presentar la seva obra en diverses exposicions i també el llibre "Disparant amb el cor", publicat per l’Editorial Blume, a més de ser present a molts festivals. També va fer una immersió, amb el suport d’Imma Cortés, al seu propi arxiu, actualment gestionat per la Fundació Photographic Social Vision, que divulga el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme.
Amistat i admiració
Imma Cortés, investigadora de l’arxiu fotogràfic de Biarnés, ofereix la seva visió d’aquesta darrera etapa, "amb la perspectiva única que només una col·laboradora íntima podia obtenir", expliquen els organitzadors.
"La relació d’amistat i admiració mútua establerta entre ambdues es reflecteix en una mostra que suposa una immersió en la intimitat de Joana Biarnés, una aproximació al seu entorn familiar i als seus interessos més enllà de la fotografia, a part d’un recordatori de la trajectòria vital, els valors humans i professionals d’una fotògrafa irrepetible", s’afegeix.
L’exposició és la materialització d’un projecte fotogràfic personal que Imma Cortés comença l’any 2015, quan inicia el treball de classificació de l’arxiu analògic de Joana Biarnés. Aquest viatge fotogràfic al llarg dels últims quatre anys de la vida de l’autora dona visibilitat a un ampli grup de persones que n’han format part i han participat en diferents aspectes relacionats amb el redescobriment de la figura de la Joana.
Imma Cortés (Terrassa, 1963) va iniciar la seva vida laboral en el camp de l’arquitectura després de formar-se en escoles de Barcelona i Milà entre els anys 1980 i 1988. Actualment compagina la fotografia comercial amb la investigació de l’arxiu Joana Biarnés.