Diari de Terrassa

Una volta al món, una cursa a cada continent

El planeta és una immensa porta oberta, traspassada la qual apareixen infinitat d’escenaris. Desconeguts, la gran majoria, però permanents i extasiant per qui gosi fer el pas d’endinsar-se en una aventura de vida com la que protagonitzaran, a partir d’avui, els corredors de muntanya Ragna Debats i Pere Aurell, ambdós campions del món, holandesa ella resident a Terrassa i matadeperenc ell, que faran la volta al món durant l’any vinent disputant una prova de primer nivell en cadascun dels set continents que trepitjaran: Àsia, Amèrica del Sud, Amèrica del Nord, Àfrica, Europa, Oceania i l’Antàrtida. No ho fan sols, perquè aquest és un dels grans motors de la seva aventura. Ho fan acompanyats de la seva filla Onna, de cinc anys, i del seu gos Bru. És una aposta grupal, de família, de forma d’entendre la vida en la qual cada tecla juga el seu paper. Rolling Mountains és el títol d’aquesta gran aposta vital.

“El 2018 vaig començar a pensar a donar forma a aquest repte”, explica Ragna Debats, triple campiona del món de curses de muntanya i guanyadora aquest any de la prestigiosa Marató des Sables. “Va ser després de guanyar tot el que podia guanyar. Quan he aconseguit el màxim, no vull repetir objectius i em plantejo reptes més importants, més difícils, més enllà de la competició com va ser, per exemple, la Marató des Sables.”

Un sonmi compartit
I així va començar a dibuixar el seu pla de viatge, continent per continent, país a país, prova a prova i ruta a ruta. “Volia fer quelcom més gran. I així va sorgir aquesta idea. Primer vaig pensar a fer-ho sola, però la família és molt important per a mi. El Pere volia fer oposicions per bomber aquest any i això necessita una dedicació. Un dia li vaig preguntar si em volia acompanyar i em va dir que sí. I naturalment la meva filla no podia faltar. Volem veure com descobreix el món, aprenent a través dels seus ulls. La nostra idea és ensenyar a la gent com és de bonic el món.”

Amb aquesta pretensió viatgen acompanyats del càmera Julen Elorza, que ja ha treballat amb ells al llarg dels darrers mesos i que mostrarà tots els detalls d’aquesta extraordinària aventura mitjançant diferents documentals que el públic podrà seguir per les xarxes socials dels protagonistes i per la pàgina web d’aquest projecte.

En la seva agenda de desitjos i pretensions destaca el propòsit de descobrir i recórrer alguns dels indrets més bonics del planeta. Pujaran a l’Aconcagua i al Kilimanjaro, recorreran en barca l’Antàrtida, el continent gelat, descobriran l’enigmàtic Machu Pichu, faran trekking al Nepal i correran per la selva de Costa Rica. “Volem demostrar que es pot viatjar i competir en família. I convèncer la gent de la necessitat de tenir cura del planeta”, explica Ragna Debats. De fet, viatjar amb la seva filla no és un element nou per a ells, que ja ho han fet en diferents oportunitats i no només a proves properes, sinó també a altres continents.

Un any fora
Ragna, Pere, Onna i Bru marxen avui. I finalitzaran el seu viatge el desembre de 2020. Només tornaran a casa al mes de setembre, coincidint amb la seva arribada a Europa. En el seu pla de viatge, en els trajectes més llargs es desplaçaran en avió i un cop arribats al país de destí ho faran en autocaravana, com ho han fet tantes vegades. “És un projecte nostre. És car i tenim patrocinadors que ens ajuden, però és nostre”, explica Ragna Debats.

El viatge tindrà com a primera estació Nepal. A l’ombra de la serralada de l’Himàlaia tenen previst fer un trekking familiar per passar després a Hong Kong i disputar al mes de gener la Vibram Hong Kong Trail, una cursa de 103 quilòmetres i 5.300 metres de desnivell amb la que començaran el seu calendari de competicions. La següent etapa els portarà a Amèrica del Sud: Usuhaia, Mendoza, Aconcagua, la Ruta 40, Brasil i el seu carnaval, Perú, Equador i Colòmbia són alguns dels països que tenen previst visitar. El 22 de febrer tenen posada data l’Aconcagua Ultra Trail, una cursa de 100 quilòmetres i 3.190 metres de desnivell. A l’Amèrica Central prendran part, a partir del 3 d’abril, en la Vulcano Ultra Marathon, una cursa de sis etapes i 230 quilòmetres en règim d’autosuficiència pels participants. El seu viatge vital els portarà després a Amèrica del Nord (Utah i Colorado) per córrer el 27 de juny la Western States, de 166 quilòmetres i 5.500 metres de desnivell.

El seu calendari els porta, inicialment, al mes de juliol a Europa per competir a França a l’Ourea Trail, una exigent prova de 250 quilòmetres. Àfrica els espera després amb l’imponent Kilimanjaro a Tanzània, on tenen previst realitzar algun safari que els obri els ulls de la bellesa animal més salvatge, sobretot els de la petita Onna. El 7 d’agost correran la Kilimanjaro Trail Maraton, de 42 quilòmetres i ascensió al punt més alt del continent africà.

Les darreres etapes
L’Ultra Maraton Mont Blanc, de 170 quilòmetres, els tornarà a Europa al mes d’agost. Per marxar posteriorment a Oceania i descobrir les terres de Nova Zelanda i Austràlia. Al primer d’aquests països participaran el 18 d’octubre a la Crater Rim Ultra, de 53 quilòmetres i 2.500 metres de desnivell. I el trajecte acabarà a l’Antàrtida, on coneixeran el continent gelat i segons les condicions meteorològiques, prendran part a la prova The Last Desert, de 100 quilòmetres al mes de novembre. Aquest calendari inicial es pot modificar afegint altres proves en els països que visitin. De les proves d’aquest calendari, tres formen part del calendari de l’Ultra Trail World Tour: Vibram Hong Kong , Ultra Trail Mont Blanc i Western States Run.

To Top