Poques tradicions nadalenques tan arrelades i entranyables a la nostra ciutat com la visita a l’exposició de pessebres que, any rera any (i aquest en fa 77), l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa organitza al soterrani de l’atri de la catedral basílica del Sant Esperit. El "Pessebre Oficial i Exposició de Diorames", que és el nom de la mostra, sempre ens acompanya per Nadal, i la d’aquest va quedar inaugurada diumenge al matí. Manuel Coronado, delegat episcopal de litúrgia i religiositat popular, la va beneir en un acte amb la regidora Núria Marín i Ferran Fonte, president de l’Agrupació de Pessebristes.
El pessebre oficial de l’entitat l’ha fet aquest any Santi Pascual, amb la col·laboració d’Antoni Sazatornil, i és una composició inspirada en un monestir del Pròxim Orient.
Nissages de pessebristes locals
A més a més, l’exposició en presenta tretze més, tots de socis de l’Agrupació. Per primera vegada en molts anys, el pessebre de suro i molsa no és obra de Martí Cortada (ja el passat Nadal va dir que seria l’últim) sinó dels germans Pere i Lluís Sanahuja, fills d’un eminent pessebrista terrassenc, ja traspassat, Pere Sanahuja. Una nova incorporació és la de Núria Cadevall, néta de qui fou un dels fundadors de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, Jacint Cadevall (i que, malgrat els seus 92 anys, l’ha ajudat). També n’hi ha d’altres coneguts pessebristes locals com són Ramon Ugartondo, Pitu Soler, Raimon Atzarà, Ramon Rovira o el mateix president, "que substitueix el d’un soci que no l’ha pogut acabar. L’ hem substituït per un de meu, del 2007, que no va poder ser inclòs a l’exposició del 75è aniversari".
El pessebre de Pitu Soler reprodueix la porta del Raval del Mercat de la Independència. En algunes xarxes socials s’han difós fotografies en què, de l’arbre, hi penjen pancartes on es pot llegir "Llibertat presos polítics" i "Fora el borbó", i els cantaires porten una senyera estelada, que no hi són al pesebre exposat. Fonte explica que "aquest autor sempre posa aquests símbols o aquesta bandera mentre construeix el pessebre, però els retira abans de la inauguració. Tot per decisió seva". Ja l’any 2012 va haver-hi polèmica pel tema "i es va decidir que la nostra és una associació completament apolítica; per tant, en cap pessebre poden haver-hi símbols polítics, de la mateixa manera que tampoc d’altres que poguessin interpretar-se com discriminatoris cap a persones, grups o creences".
La novetat és la projecció d’un vídeo en tres dimensions (s’ha de veure amb ulleres) sobre l’exposició del 75è aniversari de l’Agrupació, que l’any passat va presentar 71 pessebres a la sala Muncunill.