El Centre Tecnològic Leitat va acollir ahir la jornada AVANÇAT 3D, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i el Leitat i "adreçada a empreses que vulguin descobrir els avantatges i les oportunitats del negoci de la impressió 3D i l’impacte que està tenint en diferents sectors econòmics com a nova eina de disseny i de producció", expliquen els organitzadors. Després de la benvinguda institucional que ha obert la jornada, s’ha desenvolupat una primera sessió introductòria sobre què és i quines oportunitats de negoci té el 3D. Després s’han ensenyat diversos casos d’èxit, tant d’empreses com de "star-ups", i s’ha visitat el hub on s’ha pogut descobrir com són i com funcionen aquestes màquines de fabricació additiva, o d’impressió 3D. La jornada ha acollit uns 120 acreditats.
Magí Galindo, director científic de la unitat AM/3DP de Leitat.va ser l’encarregat de donar el tret de sortida parlant de la impressió amb polímers, encara que abans d’això va fer una interessant introducció referint-se al paper de Leitat en aquesta revolució tecnològica. Va recordar que Leitat ha estat un actor principal "impulsant aquestes tecnologies", treballant per "crear i transferir valor a les indústries." A través de les seves set seus, especialment des del centre neuràlgic a Terrassa, s’han creat entorns de treball per a empreses de salut, de nanotecnologia, recuperació de residus…
Imitació de la natura
L’expert va continuar la seva presentació intentant fer entendre com funciona aquesta tecnologia, com aquesta imita la natura i com es crea un objecte en l’entorn digital. Les geometries i el llenguatge de control de la impressora són fonamentals per poder dur a terme el producte. També va parlar de les set categories a les quals estan ubicades les diferents tecnologies d’impressió 3D, "cada una basada en un principi diferent de consolidació de la matèria" (polímers, fusió de metalls, ceràmics, compòsits…) La ciència de materials és imprescindible per "saber com s’uneix un material amb un altre per crear un producte final." Va afegir que existeix una base de dades mundial que es fa ressò de qualsevol nova troballa. Per últim, va afegir alguns exemples importants de l’ús d’aquesta tecnologia, com les maquetes que serveixen per assajar la construcció de la Sagrada família, o els models d’intervenció que es fan a l’hospital de Sant Joan de Déu per part dels equips de cirurgia pediàtrica. També va exposar exemples d’empreses d’arquitectura, d’implants dentals, d’ulleres…
Tot seguit va fer la seva exposició Javier Gumà, representant de HP, marca amb un volum de negoci de 22 trilions de dòlars amb màquines d’impressió amb polímers. La seva aportació va permetre definir perquè aquest sistema de fabricació és una gran oportunitat per a les empreses: s’accelera la fabricació de prototips i productes, per la qual cosa s’utilitza menys temps; hi ha una avantatja econòmica (no han d’intervenir més empreses); hi ha un millor rendiment (la impressió redueix el procés); permet la personalització (no hi ha costos addicionals i es pot fer una personalització massiva); i és més sostenible, ja que la fabricació no genera material de rebuig. Gumà també va explicar el procés de fabricació, i dos dels seus casos d’èxit, amb Prometal i BMW.
Impressió amb metalls
El testimoni el va prendre Francisco Parejo, de Renishaw Iberica, en aquest cas per referir-se a la impressió amb metalls. Aquesta empresa anglesa és líder mundial en metodologia dimensional, d’impressió amb metalls, i té gairebé cinc mil empleats repartits per tot el món, A més de les màquines, l’empresa disposa del seu propi software de fabricació additiva metàl·lica, i ara mateix la màquina permet vuit aliatges metàl·lics, però això pot augmentar." També és possible incorporar quatre làsers per donar "una alta productivitat", i així mateix és possible monitoritzar tot el procés. Renishaw compta amb una xarxa global de centres de solució, un d’ells a Gavà.
La jornada va continuar amb l’exposició de tres casos d’èxit de "start-ups", la més curiosa de les quals presentada per Jaume Batllori, d’Odisei Music. Aquest professional s’ocupa de la part d’operacions i logística d’aquesta empresa de fabricació i disseny d’instruments electrònics, amb tot just un any de vida. Ramon Mañas, el seu CEO i fundador, ha creat el Travel Sax, un saxo electrònic que permet assajar sense molestar els veïns i que té un munt d’usos més, com samplejar el so, incorporar efectes, passar-ho pel midi… El Travel Sax és molt lleuger, fa 22 centímetres i pesa 250 grams, i té un disseny modular, la qual cosa permet canviar les tecles per separat en cas que es trenquin. Les tecles són quasi idèntiques que les d’un saxo convencional, i l’embocadura que s’utilitza és la mateixa , la qual cosa "dona confiança." Per arribar a fabricar-ho es va engegar una campanya de crowdfunding a tot el món que els va permetre recaptar 100.000 euros per la venda de 225 unitats, a 25 països, a preu reduït (445 euros.)
La innovació també està en l’empresa Liq Eyewear, representada per Josep Mateo, una marca d’ulleres guanyadores del premi Ecodisseny i que presenten originals ulleres premium molt lleugeres. Va destacar la capacitat d’evolució d’aquesta tecnologia i la possibilitat de personalitzar i reduir stocks.
Destacar també Intech 3D, amb Jesús Subirana, una consultoria d’impressió 3D oberta fa cinc anys i amb una cartera de més de 500 clients, empreses de gran rellevància com Seat, Nissan, Grífols o Ros Roca, entre d’altres.
La clau
La jornada ha servit per conèixer què és i quines oportunitats de negoci tenen aquestes tecnologies pel disseny i fabricació