L’any 2009 els botiguers de La Maurina van decidir sumar-se al projecte de dinamització del barri i van crear l’associació Maurina Comerç, que va reunir a més de 40 botiguers disposats a omplir els carrers d’activitats. Un pla de barris i una duríssima crisi econòmica després, el comerç de La Maurina vol celebrar la seva primera dècada bufant espelmes al centre cívic Maria Aurèlia Capmany, on demà a les 9 de la nit farà farà una festa en homenatge als botiguers que fan fundar l’entitat.
La de Maurina Comerç és la història de la majoria dels eixos comercials de la ciutat. Va començar la seva trajectòria amb tres sectors comercials plenament actius al carrer Núria, el carrer Infant Martí i a l’avinguda Maria Mazzarello, tres pols comercials que van fer bategar el barri i que avui funcionen a mig gas, en la confiança que les noves generacions reactivaran el sector.
“Es va acabar el Pla de Barris i amb la crisi van tancar algunes botigues”, explica Ximena Peña, dinamitzadora de Maurina Comerç. Peña recorda com les botigues del barri van perdre “el 30 per cent de facturació amb la marxa dels clients del Roc Blanc, que “van deixar de venir a comprar per la dificultat d’aparcament amb les obres del Pla del Barris”.
El 2015 una nova junta va injectar energia a Maurina Comerç que, tot i que havia perdut una tercera part dels seus associats, va impulsar una agenda de tallers, formació, concursos de paelles, festivals com Maurina Talent, una ruta de sortejos per les botigues i campanyes temàtiques per dia de la mare, Sant Valentí i per Nadal.
L’objectiu era donar una injecció d’ànims al barri i “aconseguir un repunt de facturació”, una lluita en la que encara avui esmercen esforços.
El tancament del supermercat Simply al carrer Nuria cantonada Dom Bosco, un autèntic motor del sector, i poc després la supressió de l’oficina del BBVA, la primavera de 2018, van ser un cop dur pels veins, que ara s’han de desplaçar als límits del barri per fer gestions i acaven fent també les compres.
La Maurina també s’ha renovat socialment. El barri, que va créixer amb l’impuls de la immigració dels anys 50 i 60, acull avui a tota una generació de famílies joves amb fills que van arribar amb la segona onada migratòria dels anys 2 mil, majoritàriament del Marroc. Una nova realitat social i una nova oferta comercial, amb carnisseries i pastisseries marroquines i amb l’arribada del col·lectiu xinès a la restauració.
Els nous empresaris “no s’associen” i Maurina Comerç ha passat de les quaranta botigues inscrites el 2009 als divuit associats actuals. “Estem en fase de supervivència -explica Ximena Peña-, convençuts que el comerç de proximitat sobreviurà i que necessita un temps per consolidar el relleu”. Les botigues de barri “ofereixen proximitat, experiència. El botiguer està pendent de si algun veí no surt de casa fa dies, dóna servei a les compres de darrera hora. I sobretot, sense comerç el barri s’apaga, es queda sense llum”.
El relleu generacional podria haver començat a La Maurina amb l’arribada d’un barber jove que fa reserves via APP. De moment, però, la majoria de clients arriben de fora. “Esperem que no es quedi aquí -comenta Peña-. Aquest és un procés lent, que necessita també l’empenta de l’administració”.