Dos jutjats d’instrucció, de Sabadell i Terrassa, investiguen a un professor que impartia classes de gralla -instrument tradicional català- per presumptes abusos sexuals a menors durant els últims 20 anys en la zona del Vallès i que ha salpicat Ullastrell, on s’han interposat almenys sis denúncies.
La investigació va sorgir arran de la denúncia d’una dona que va patir fins a tres violacions a principis de l’any 2000, quan ella tenia 15 anys i rebia classes de gralla en un grup de cultura popular i tradicional catalana de Barberà.
En el marc de la investigació, els Mossos d’Esquadra van detenir el passat febrer al presumpte abusador, que va quedar en llibertat amb càrrecs, sense mesures cautelars i pendent de l’evolució de la instrucció judicial.
La dona denunciant mai havia explicat el cas, però ho va fer en veure que el professor continuava impartint classes a nens en Ullastrell i va alertar al Consistori del seu cas, que es va posar a treballar per a esbrinar si hi havia més víctimes.
Geganters
De fet, l’Ajuntament d’Ullastrell ja ha rebut sis denúncies més d’altres menors d’abusos que serien “més recents” en el temps, segons va explicar ahir la regidora de Feminismes i LGTBI, Mercè Rodó. La també tinenta d’alcaldia va explicar que es tracta de cinc noies i un noi que diuen haver patit “tocaments i abusos” per part d’aquest professor, que ja no viu al poble ni treballa en el grup Geganters d’Ullastrell, on presumptament cometia els abusos.
Rodó va precisar que el professor residia a Ullastrell fins al passat febrer i va marxar a viure a Sabadell quan al municipi es va destapar el cas. Va donar classes de gralla en els Garganters d’Ullastrell els últims set o vuit anys i abans entre el 2002 i el 2007, segons la tinenta d’alcaldia. El president dels Geganters d’Ullastrell, Jordi Sucarrats, va explicar a TV3 que “no s’ha arribat al més fort, però sí que hi ha hagut tocaments i abusos”.
Des que al febrer es va destapar el cas a Ullastrell, l’Ajuntament ha posat “tots els serveis i recursos a disposició de les persones agredides i abusades per tal d’acompanyar-les -a elles i les seves famílies- tant psico-emocionalment com jurídicament”, va explicar ahir el Consistori en un comunicat.
La corporació local ofereix acompanyament judicial a totes les víctimes sota el paraigua de l’acusació popular, personant-se en la causa que instrueixen els jutjats de Sabadell i Terrassa. El Consistori, que “condemna rotundament les agressions i abusos registrats al municipi”, també ofereix una bústia electrònica perquè qualsevol altra víctima pugui comptar el seu cas sense perdre l’anonimat: afectats.gralla@gmail.com.
Rodó va reiterar ahir que des de l’Ajuntament “portem des del passat febrer fent aquest acompanyament a les víctimes i anant a Mossos a denunciar”, i va lamentar que “s’han obert moltes ferides de persones que ara ja són grans i més conscients del que va passar, però que en el seu moment no van denunciar per sentiment de culpabilitat o vergonya”.
Confiança
Segons fonts pròximes al cas, el presumpte abusador actuava guanyant-se la confiança dels nens als quals ensenyava i després cometia els abusos de manera individualitzada. Rodó va afirmar ahir que els i les denunciants estan pendents de data de judici i va lamentar que el professor estigui en llibertat “sense mesures cautelars”.