“Emergència feminista, ens volem vives i amb vides dignes”. Així resava la pancarta que encapçalava la manifestació amb torxes que dilluns va posar el fermall a una jornada d’actes de commemoració del dia internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones. La marxa va començar minuts després de l’acte institucional celebrat en el Raval de Montserrat.
La façana de la casa consistorial estava il·luminada de lila. Davant, centenars de persones es van donar cita a partir de les set de la triga per a dir “prou”, per a recordar, com va assenyalar la regidora Rosa Boladeras, “que moltes dones encara sofreixen diferents manifestacions de violència masclista”; per a encoratjar a les que sofreixen i deixar clar “que no estan soles”. Va haver-hi un record especial per a les dues terrassenques assassinades aquest any a mans, presumptament, de les seves parelles. Cinc dones de diverses entitats van llegir el manifest elaborat per a l’ocasió.
A les 8.25 de la tarda va començar la marxa de torxes organitzada pel comitè de vaga feminista “per a visibilitzar el dia contra les violències masclistes i sumar-se a la lluita per a fer-los front”. “Un altre 25 de novembre no oblidem les morts del patriarcat”, deia la convocatòria. I afegia: “Des del comitè de vaga feminista declarem l’estat d’emergència feminista ja que ens trobem davant d’un escenari emergent i desolador. Les dades sobre les conseqüències de les violències masclistes són depredadores per les dignitats de les vides i els cossos de les dones. A Terrassa estem encara de dol i no oblidem ni perdonem, cansades dels minuts de silenci, pensem que hem de canviar estratègies i només podem fer-ho juntes perquè juntes som més fortes”. Per això, “no ens aturarem i la solidaritat i l’autodefensa són i seran les postres armes. Ens volem vives i amb vides dignes. Visca la lluita feminista!”.
La manifestació, integrada per centenars de persones, es va iniciar en la plaça de la Dona i va baixar per la calçada de la carretera de Castellar. La marxa va prosseguir per l’avinguda de Jacquard per a acabar en el Centre. Va transcórrer en silenci, només trencat pel soroll de tambors. Les manifestants portaven cartells amb noms de dones assassinades.
Les concentracions i la manifestació d’ahir van tancar un llarg cap de setmana d’actes emmarcats en la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Accions que han tingut un format més íntim però totes amb l’objectiu de treballar per erradicar les agressions masclistes. La de més visibilitat, al carrer, va tenir lloc el diumenge, a la plaça 1 de Maig, al barri de Sant Pere Nord, on es va fer una “performance” convocada pel comité de vaga feminista.
Les biblioteques de districte, per exemple, s’han sumat amb diverses activitats. La del districte 5 va exposar una mostra de llibres temàtics. Les biblioteques del districte 6 i 4 han acollit el taller “L’Artur i la Clementina”, un conte per fomentar la igualtat de gènere als més petits. En música, el Casal de Can Parellada va presentar un concert d’Odettes, una formació femenina que interpreta versions de pop i soul i el centre cívic Avel·lí Estrenjer tenia previst ahir celebrar el concert de Sandra Bautista.
Accions a l’entorn educatiu
En l’àmbit educatiu també es van programar accions. Com cada any, l’alumnat del CFGS d’Integració Social de l’Institut Montserrat Roig va preparar un seguit d’activitats per conscienciar a tot l’alumnat de Cicles Formatius del centre contra la violència masclista. Els estudiants van fer una representació al·ludint a diferents tipus de violència masclista i convidant a la reflexió sobre aquest tema. També es van fer tallers de prevenció per analitzar, fomentar el debat i reflexionar sobre el sexisme i el patriarcat, les identitats sexuades, l’amor romàntic, els estereotips de gènere i la seva relació amb la violència masclista.
Les escoles són des de fa un temps un punt d’atenció molt important per canviar actituds i comportaments responsables. I per això es fan molts tallers i sessions de treball. Les dades sobre violència masclista i joventut, de moment, no són gaire encoratjadores. El Baròmetre 2017 ha constatat que un de cada quatre joves considera “normal” el maltractament en la parella. A més, en aquests dos anys la idea que no té res d’estrany mirar el mòbil de la parella quan sembla que t’enganya ha crescut entre els adolescents i els joves: el 2017 ho pensava el 14,5% i ara, el 16%.