Espai solidari

Un nou conte per conscienciar sobre el càncer infantil

"El Guille és un nen com molts d’altres: curiós i alegre. Li agrada fer moltes coses, però ara haurà de passar un temps a l’hospital i té una miqueta de por. Quan hi arriba i es queda sol a l’habitació, oh!, troba, amagat rere la tauleta, un ninot de peluix i un diari secret! Durant els següents dies, el Guille descobrirà, gràcies als nens i nenes que són allà amb ell i a través del diari que ha trobat, les aventures que es poden viure en un hospital. Però, sobretot, descobrirà l’amistat i la confiança que neixen en els moments més complicats", resa la sinopsi de "No vull ser un heroi", un conte sobre el valor de l’amistat i la importància de la investigació per fer que cada vegada hi hagi menys nens i nenes ingressats.

Es tracta del nou producte que ha elaborat l’associació terrassenca Mua Solidaris per recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. "El que nosaltres pretenem és que la gent entengui que no ens està comprant un producte sinó que està fent un donatiu i a canvi li regalem quelcom", destaca Lluís Sanromà, president de l’entitat. "El nostre àmbit d’influència és limitat i tot i que hem sobrepassat les fronteres de Terrassa i el Vallès, l’any passat ja ens vam trobar amb gent que ens comentava que ja tenia un ‘buff’ (el producte solidari estrella de l’associació) i no en volia un altre. Així doncs, i degut a les ganes que teníem de diversificar la nostra oferta, vam pensar a escriure un conte", recorda Sanromà. "Però no volíem que fos un llibre fred sobre la malaltia, sinó un conte amb una història que ajudés a sensibilitzar la gent de la importància que té la solidaritat per fer possible la investigació", indica el president de Mua Solidaris.

Investigar
"’No vull ser un heroi’ és una barreja entre la pel·lícula ‘Inside Out", la novel·la ‘El zoo d’en Pitus’ i la sèrie ‘Polseres vermelles’. És un conte infantil però que també està pensat perquè els pares entenguin que per salvar la vida de nens com els de la història que expliquem, la investigació és molt important i per poder investigar, cal molta solidaritat perquè l’Estat no proporciona els recursos necessaris perquè hi hagi una recerca adequada que faci possible trobar una cura per al càncer infantil i on no arriba l’Estat, hem d’intentar arribar nosaltres", explica Sanromà. "El que busquem amb aquest llibre és que aquella gent que pensa que li estem venent un ‘buff’, una polsera o un conte no ho vegi així; que s’adoni que es tracta d’un donatiu, que s’han de fer coses per impulsar la investigació i que de la mateixa manera que des de Mua hem endegat diverses iniciatives solidàries, ells també ho poden fer demanant, per exemple, donatius per a causes socials en comptes d’acceptar regals quan sigui el seu aniversari", assenyala.

"No vull ser un heroi" és una idea original del mateix Lluís Sanromà, el seu germà Anto, i l’escriptora Núria Riera, que s’ha encarregat dels textos. Amb il·lustracions de Mercè Ortí i disseny de Genèric.cat, el llibre està editat per Edicions La Finestra i produït per Mua Solidaris i la Fundación Manuel Lao.

"Vam decidir comptar amb la Núria Riera perquè havíem llegit els seus contes d’aventures del Pere i la Valentina i ens agrada molt com explica les històries i l’apartat ‘Sabies que…’ que inclou al final, amb dades i curiositats. Ella ens va parlar de la Mercè Ortí i la veritat és que les seves il·lustracions són molt maques. Les dues han entès molt bé el projecte i ens han cedit els drets", diu en Lluís, que destaca que al conte no "parlem de cap malaltia en concret ni es veuen nens calbs perquè no hem volgut estigmatitzar; hem volgut que sigui un conte alegre".

"Creiem que ens ha quedat una història dolça, tendra, maca, emotiva, emocionant i fins i tot amb una mica d’intriga", sosté Sanromà, que assenyala que el pròleg és de Glòria Garcia, responsable de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu. I és que els beneficis de la venda del conte (té un preu de 15 euros) aniran destinats al laboratori d’aquest centre per a la investigació del càncer infantil.

"Tot el que hem fet fins ara ha estat per recaptar fons per a la investigació de la leucèmia infantil, el tipus de càncer que ens ha afectat a nivell familiar, però en aquesta ocasió, amb el conte, és diferent. Una família amb quatre membres potser compra quatre ‘buffs’, però dubto molt que compri quatre contes. Per això i per arribar a més gent, volem que aquest llibre se’l facin propi altres associacions vinculades al càncer infantil i ens ajudin a vendre’l. De fet, en les il·lustracions del conte hi ha moltes picades d’ullet a altres entitats i iniciatives i la majoria de personatges estan inspirats en persones reals. En conseqüència, els beneficis de la seva venda seran per a la investigació del càncer infantil en general. Els donarem a l’Hospital Sant Joan de Déu i ells decidiran a quin projecte destinar-los, segons les necessitats", relata Sanromà.

Xec simbòlic
En Lluís explica que el llibre, de 48 pàgines, tindrà edició tant en català com en castellà i "probablement també en anglès". L’entitat hi està treballant des de fa un any i ahir, divendres, va presentar-lo en un acte que va tenir lloc al Teatre Principal de Terrassa, en el qual Mua Solidaris també va fer entrega d’un xec simbòlic a l’Hospital Sant Joan de Déu per valor de 52.250 euros, els diners que l’entitat ha recaptat l’últim any a través del torneig Mini Hockey Solidari, la venda de diversos productes solidaris i donatius.

"No vull ser un heroi" es pot comprar a través de la pàgina web de Mua Solidaris (www.muasolidaris.com). La intenció de l’entitat és que també es pugui adquirir a través d’altres entitats i en llibreries i que també es pugui trobar a les escoles. "D’una manera similar a la campanya ‘100% solidaris’ dels ‘buffs’, volem que la gent que llegeixi el conte i ens vulgui donar un cop de mà, ens ajudi a distribuir-lo", comenta Sanromà.

"De moment farem una tirada de quatre mil exemplars. Tant de bo en venguem més. Entre tots hem d’aconseguir que aquest conte arribi molt lluny", desitja en Lluís.

L’apunt
A diferència dels diners recaptats amb altres productes solidaris de l’entitat, que es destinen a fer recerca sobre la leucèmia infantil, els beneficis de la venda del llibre serviran per finançar projectes d’investigació sobre el càncer infantil en general. Serà l’equip de l’Hospital Sant Joan de Déu qui decideixi a quin projecte dedicar-los

To Top