Els hospitals catalans atenen una mitjana de 27 persones al dia per consum d’alcohol, i han incrementat fins a 31.699 els avisos per intoxicació etílica, un 3’6% més que el 2017, segons ha informat el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom.
Colom, al costat del secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha alertat que el consum d’alcohol es relaciona amb el “4,5% de les morts a Catalunya” i que “l’edat mitjana d’inici al seu consum està en els 13,9 anys “. Segons un informe de l’oficina de europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2016, a Catalunya hi ha una mitjana de consum anual de 9,5 litres per persona, mentre que la mitjana europea és d’11,3 litres.
Guix ha afirmat que, en general, les dades de consum estan bastant “estabilitzades” i que, “tenint en compte la tradició festiva associada a l’alcohol a la zona, aquesta estabilització és una bona notícia”, però també ha reconegut que “el consum d’alcohol és un dels sis problemes més greus de salut pública”. Colom, per la seva banda, ha afegit que la pèrdua de productivitat relacionada amb l’alcohol equival a “155.800 milions” d’euros a la Unió Europea i que a Espanya equival al “0’17% del Producte Interior Brut (PIB)”.
A Catalunya, el 8,1% de la població entre 15 i 64 anys beu alcohol cada dia (11,9% en homes i un 4,2% en dones), mentre que només el 9% es declara abstemi. Entre els joves d’entre 14 i 18 anys aquesta xifra és encara més alarmant, ja que el 21,1% d’ells s’ha emborratxat l’últim mes (un 19,5% en nois i un 22,8% en noies).