Terrassa

Caçadors de punts crítics al carrer

El repte era prou engrescador: capturar amb el mòbil el màxim nombre de problemes d’accessibilitat i desperfectes a la via pública en un temps rècord i publicar-los a Twitter amb el mateix hashtag: #mapathonupcterrassa. I amb la mateixa emoció que posen els jugadors a la caça de pokémons, un centenar d’estudiants universitaris de l’Eseiaat, la Foot i la Euit, professors, persones amb discapacitats o mobilitat reduïda i tècnics municipals, distribuïts en 15 grups de 5 ó 6 membres es van llençar a rastrejar els carrers. L’aventura va ser la primera Mapathon de Terrassa organitzada per la UPC i l’Ajuntament.

Ahir, tots els equips van constatar amb el mòbil que moure’s pels carrers de la zona universitària no és tan fàcil com sembla per a les persones amb problemes de visió o de mobilitat perquè hi ha barreres urbanes que dificulten els accessos.

La Maphaton és una activitat col·laborativa de curta durada que permet informar sobre l’estat d’un espai determinat a través d’un grup nombrós que comparteix les dades a les xarxes socials i geolocalitza els punts clau amb el mòbil en un mapa. I la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech ha desenvolupat una tecnologia que fa possible aquesta experiència. Un nou enginy tecnològic que aquesta universitat puntera posa a disposició de qualsevol entitat o associació de forma gratuïta.

Geolocalitzar en un mapa
El tret de sortida va ser a la 1 del migdia. Prèviament al vestíbul de l’edifici Gaia de la UPC, convertit en centre d’operacions, el coordinador Didac Ferrer, cap del Gabinet d’Innovació i Comunitat de la UPC va donar totes les instruccions. "Heu de classificar tots els desperfectes que trobeu, seguint aquest mapa, i posar-vos en la pell de les persones que tenen dificultats", va dir. "Si la iniciativa funciona a Lima (Perú) també la posaran en pràctica aviat", afegia.

I els 15 equips van passar a l’acció. Una paperera mal ubicada al carrer, forats o paviments en mal estat, marquesines o pals situats en llocs inadequats; passos de vianants sense encaminaments o paviment tàctil per a persones cegues; portes difícils d’obrir, carrils bici sense paviment diferenciat no detectables per persones amb bastó; senyalitzacions poc visibles obstacles per caminar per voreres estretes… Així fins a més 250 punts crítics van ser detectats durant prop de tres hores de Mapathon.

"Hauria de ser tot pla, sense irregularitats…", comentava Xavi Heras, ex director de l’Once a Terrassa mentre explorava un paviment del carrer amb el seu pal d’invident. Ell acompanyava al grup de la zona 9, pels voltants de l’estació de tren. "I en aquest forat de l’arbre hi hauria d’haver una reixa per evitar caigudes. Fes la foto i la publiquem", afegia a un altre grup l’Albert, ex alumne del Conservatori, quan intentava creuar la base d’un arbre amb la seva cadira de rodes però aquesta quedava enfonsada. A més va intentar obrir, sense èxit, la porta del Conservatori.

"Hem trobat forats a terra, un jardinet que obstaculitzava el pas per un carrer", comentaven dos estudiants d’enginyeria acompanyats per persones amb mobilitat reduïda.

A la zona 7 un altre grup es troba una altra sorpresa. Una noia amb discapacitat visual creua un pas de vianants i s’atura perquè el final està bloquejat per una tanca metàl·lica per obres i un contenidor. El grup fotografia, classifica el problema i publica l’escena a Twitter.

"Ha estat una iniciativa molt innovadora i singular i la sensació és que la gent sense discapacitats ha après moltíssim amb aquesta proposta interactiva i han al·lucinat amb com és circular per la ciutat amb un problema de visió o de mobilitat", va valorar el coordinador Didac Ferrer.

Ahir, aquests exploradors de l’asfalt van treballar "per aconseguir una vida i un món millor".

To Top