Comarca

Queixes veïnals per manca d’informació en el tema de l’aigua

Molts veïns de Rellinars van lamentar en una reunió dijous amb responsables de Mina Pública d’Aigües de Terrassa -empresa encarregada del subministrament al municipi- i l’Agència de Salut Pública la manca d’informació entorn del problema que hi ha hagut a la població amb l’aigua, el qual ha provocat que els residents estiguessin almenys deu dies amb les aixetes tancades.

Segons van explicar alguns veïns que van assistir a la trobada, que va ser multitudinària, l’aigua ja sortia bruta i feia pudor des del 24 d’octubre i no va ser fins al dia 31 que Mina va fer arribar a la població el seu primer comunicat oficial donant a conèixer el problema i recomanant que l’aigua no es fes servir per beure i cuinar.

Aquest mateix comunicat, Mina el va ampliar al seu web quatre dies després, el 4 de novembre, estenent la recomanació de no beure i cuinar també a no dutxar-se amb l’aigua de l’aixeta. Però l’empresa no va modificar la data de la nota i va mantenir la del 31 d’octubre, circumstància que va empipar molt a l’Ajuntament, segons van reconèixer ahir fonts municipals.

Investigació de l’ACA
En qualsevol cas, el Consistori, que comparteix en part les queixes veïnals sobre la manca d’informació de Mina, va explicar ahir que des del mateix 31 d’octubre, data de la primera nota oficial de Mina, va donar a conèixer a la població la problemàtica i les recomanacions de l’empresa d’aigües per tots els mitjans al seu abast, tal com queda reflectit a un decret d’alcaldia del passat dia 6.

De fet, a la reunió de dijous els responsables de Mina van reconèixer errors de comunicació i van demanar disculpes, segons van explicar els veïns.

La problemàtica va començar quan, des de Mina, es va detectar una possible contaminació microbiana que podia afectar a la qualitat de l’aigua de Rellinars, a més de suposar un risc sanitari.

El focus d’aquesta anomalia es va detectar a la mina de captació de Rellinars (pous naturals), al costat de la riera del mateix nom i que és la principal proveïdora d’aigua del municipi. Immediatament es va deixar de subministrar aigua d’aquesta mina de captació i es va recórrer a un altre punt de la xarxa de Mina (Can Còdol).

Pel que es va comentar a la reunió de dijous, aquesta mina de captació està contaminada d’aigües fecals, motiu pel qual l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha obert una investigació, per esbrinar les causes i poder solucionar el problema. Es dóna la circumstància que aquesta mina de captació es va contaminar per un abocament d’aigües fecals després de les fortes pluges del passat 23 d’octubre.

To Top