Moltes i molts de vosaltres, per no dir totes i tots, sense adonar-vos-en, esteu construint la Terrassa cooperativa.
El lema d’enguany del programa de la Terrassa cooperativa, que arriba aquest 2019 a la seva cinquena edició, valora aquest treball col·lectiu al voltant de l’economia social i solidària. Empreses, entitats i el mateix Ajuntament treballem conjuntament amb l’objectiu comú de construir l’economia social i solidària de la nostra ciutat.
No parlem d’una pràctica econòmica o d’una curiositat dins el nostre teixit productiu, parlem d’un moviment social participatiu que es va estenent arreu i arrelant a la nostra ciutat pel desenvolupament d’una economia més justa, més democràtica i sostenible, una economia que posa el bé de les persones pel davant del benefici econòmic.
Actualment la diversitat i riquesa de l’economia social i solidària a Terrassa és tan gran que ja podeu optar per consumir productes i serveis que siguin sostenibles i justos per al consum diari. De fet, la podem trobar en tots els sectors productius, ja sigui l’alimentació, la moda, la telefonia, l’energia, el transport, les finances, l’educació, etc.
Aquest programa ens convida a descobrir i valorar durant tot aquest mes de novembre aquest vessant de l’economia a la nostra ciutat per demostrar-nos, alhora, el poder que tenim nosaltres mateixos com a persones consumidores o com a emprenedores per transformar i millorar la societat on vivim.
Si el dia 23 passeu per la Fira de l’Economia Social a la Plaça Vella o durant aquest mes participeu en qualsevol de les activitats que diàriament s’han programat (https://terrassacooperativa.cat/), us sorprendreu segurament que, sense saber-ho, ja us beneficieu de l’activitat de l’economia social i solidària i descobrireu noves propostes atractives que us permetran incrementar la vostra participació.
Les xifres sovint ajuden a entendre de què estem parlant. L’activitat econòmica de les empreses i entitats de l’economia social representa un volum tan significatiu amb relació a l’economia global de la ciutat que ja es pot considerar un sector transversal clau. Són aproximadament el 9% del teixit econòmic de Terrassa i ocupen el 7% de la població. I si a banda d’utilitzar els indicadors econòmics més comuns se’n proposessin de nous, com el repartiment equitatiu del treball, el salari entre gèneres, el poder de transformació i millora al territori, la reducció de l’impacte ambiental o el valor de la seva aportació al bé comú de la societat, encara es podria dimensionar millor la important aportació d’aquestes activitats econòmiques al benestar de la ciutadania.
L’economia social i solidària no és una moda. Ha vingut per quedar-se i és per això que l’Ajuntament de Terrassa ha estat pioner a aprovar un pla estratègic i a crear la primera regidoria d’economia social del país, ambdues eines imprescindibles per materialitzar aquesta aposta amb projectes concrets.
I la persona més important d’aquest nou model econòmic més just ets tu. De fet, l’únic objectiu d’aquestes línies és que en acabat de llegir t’animis a participar més activament en aquest canvi que entre totes i tots estem construint i ens ajudis a difondre’l.