Espai solidari

Recaptant fons per a la investigació de la leucèmia infantil 

El diagnòstic d’un càncer sempre genera cert respecte. Afrontar una malaltia d’aquestes característiques suposa amb freqüència un abans i un després en moltes famílies, més encara quan l’afectat és un infant. Fa set anys la família terrassenca Sanromà va haver de fer front a la leucèmia infantil, quelcom que els va acabar portant a posar en marxa una iniciativa solidària per recaptar fons per a la investigació d’aquesta afectació.

“A la nostra família vam patir un cas molt proper de leucèmia infantil en un nadó de tan sols dos mesos d’edat. Això va fer que passéssim molts mesos a l’Hospital Sant Joan de Déu rebent quimioteràpia i finalment un autotrasplantament de medul·la”, recorda Lluís Sanromà. Un cop superada la malaltia, “la meva sogra va decidir que volia fer quelcom per agrair el bon tracte rebut a l’hospital i demanar-los que seguissin amb la investigació del càncer infantil amb l’objectiu de trobar una cura definitiva i amb menys seqüeles”, explica. I és que tot i que el petit de la família se’n va sortir, un 20% dels infants no ho fan “i molts dels que se’n surten, tenen efectes secundaris”.

Així, l’àvia Paquita va pensar que seria una bona idea aprofitar les seves habilitats amb els treballs manuals per elaborar unes manyoples de “patchwork” i uns clauers de feltre i vendre els articles amb l’objectiu d’aconseguir diners per a la investigació de la malaltia. En aquest sentit, la família va obrir una pàgina de Facebook per donar a conèixer la iniciativa, a la que li van posar el nom de “Mua, solidaris amb la leucèmia infantil”. I és que “Mua és el so d’un petó que et fan els nens que pateixen càncer per agrair-te que els ajudis”, diu Sanromà.

La Paquita va fer 1.200 peces (tardava gairebé dues hores per a cada unitat) i “vam recaptar 6.000 euros”, que es van destinar per complet al laboratori d’investigació de l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu de Barcelona, destaca Sanromà. “La iniciativa va tenir tanta bona acollida que vam pensar que seria interessant donar-li continuïtat”, comenta. Així, els germans Sanromà es van animar a continuar amb el projecte i van agafar el relleu de l’àvia. L’objectiu era trobar un nou producte que els ajudés a recaptar diners però disminuint la inversió d’hores i esforç, en definitiva quelcom més rendible. “Vam buscar quelcom que no ens costés ni mà d’obra ni molt de temps i ens vam posar en contacte amb l’empresa Original Buff perquè ens dissenyés un tubular. Els va encantar la idea, ens van fer un disseny exclusiu i ens van ajustar el preu”, indica en Lluís.

Messi
A partir de llavors, van començar a vendre aquestes peces de roba en forma de tub que s’usen com a abrigall del coll i que es poden col·locar de diverses maneres. “El primer any en vam fer cinc mil i vam tenir la sort de poder presentar el nostre projecte en persona al Leo Messi”, que es va posar el “buff” solidari i es va fotografiar amb diversos membres de la família. “Els mitjans de comunicació es van posar en contacte amb nosaltres, vam sortir a la televisió, als diaris… No sé si haguéssim venut menys sense el Messi però aquella trobada ens va donar credibilitat”, sosté Sanromà, que explica que el primer any van recaptar 36.000 euros amb la venda d’aquell primer tubular de color groc.

La iniciativa s’anava fent gran i ara fa tres anys la família Sanromà va decidir constituir una associació amb el nom de Mua Solidaris per poder seguir endavant amb el projecte. A finals del mes de novembre de 2016 van presentar l’entitat en un acte al Teatre Principal de Terrassa, on també van donar el tret de sortida a una nova campanya, “Posa’t el tubular buff de Mua” (apadrinada per un jugador del juvenil B del RCD Espanyol i Riqui Puig, aleshores jugador del juvenil B del F.C. Barcelona), que consistia en la venda d’un redissenyat “buff” solidari a un preu de deu euros. I és que des del primer tubular que van començar a vendre, cada any Mua Solidaris i Original Buff han dissenyat un nou model i han destinat sempre els diners recaptats amb la seva venda a l’Hospital Sant Joan de Déu. El primer any van ser 36 mil euros; el segon, 72 mil i el tercer, 80 mil.

Amb el temps, però, a part dels tubulars, Mua Solidaris ha posat a la venda polseres de diversos colors. A principis d’aquest any, també van posar en marxa un altre projecte de la mà de Blanxart Chocolates i Genèric Disseny, consistent en el disseny i venda de tres rajoles de xocolata (38% cacau amb llet, 72% cacau i 80% cacau) amb les inicials “M”, “U” i “A”.

“El tubular és el nostre producte estrella i el que ens ajuda a recaptar més diners, però també tenim polseres i xocolata. El que nosaltres pretenem és que la gent entengui que no ens està comprant un producte sinó que està fent un donatiu per lluitar contra la leucèmia infantil i a canvi li regalem un producte”, manté Sanromà, que destaca que l’associació està preparant ara paneres solidàries i lots de Nadal.

“Tenim la gran sort que cada cop hi ha més gent amb ganes de muntar la seva pròpia iniciativa solidària. Aquest any ens hem trobat dues famílies amb filles que feien la primera comunió, que els pares no volien que els fessin cap regal i que van muntar una paradeta solidària amb alguns dels nostres productes. Els convidats van destinar els diners que es pensaven gastar en el regal a comprar aquests productes solidaris”, destaca Sanromà, que exposa que també hi ha empreses i entitats que els compren articles per fer regals.

Col·laboradors
És més, arran de la bona predisposició de la gent, el curs 2017-18 l’associació va posar en marxa la campanya “100% solidaris”, que consistia a trobar 100 col·laboradors que es “comprometessin” a vendre 100 tubulars i tot i que molts voluntaris no van aconseguir el repte d’arribar a les cent vendes, la iniciativa va servir per donar a conèixer la causa de Mua Solidaris a moltes persones i vendre més “buffs” dels que hagués pogut vendre l’entitat per si sola.

Però Mua Solidaris no es dedica només a la venda de productes solidaris. Des de fa anys organitzen un torneig de Mini Hockey Solidari al Club Egara.

“És una iniciativa que va engegar el Club Egara i que ens hem acabat fent nostra. Fa uns quants anys el club va organitzar un torneig solidari amb uns 60 o 70 nens i nenes que normalment no competien a benefici d’una altra família. El segon any ja va ser a benefici de Mua Solidaris i en la tercera edició ens vam involucrar molt en l’organització. Vam aportar moltes idees i la mateixa gent del Club Egara ens va proposar apropiar-nos el torneig; ells posarien les instal·lacions i nosaltres ens encarregaríem de l’organització, de forma que tot el que recaptéssim seria per a nosaltres”, explica Sanromà.

“Per a nosaltres ha estat una gran oportunitat. De mica en mica hem anat incrementant el nombre de participants. Al principi només hi havia equips de Terrassa; ara n’hi ha de tot Catalunya i fins i tot n’ha vingut algun del País Basc. L’any passat vam batre el rècord de recaptació, amb 17.000 euros”, assenyala el president de Mua Solidaris.

“Sempre hem aconseguit samarretes firmades pel Messi que hem pogut sortejar. El Riqui Puig també s’ha anat posant el ‘buff’ cada any i l’any passat va venir al torneig”, relata Sanromà, que específica que més enllà de partits de hockey, s’instal·len jocs inflables, foodtrucks…

Mua Solidaris està format només pel Lluís Sanromà, el seu germà Anto i la seva sogra, la Paquita, però compten amb una quinzena de voluntaris fidels i alguns altres de puntuals que els ajuden a organitzar actes com el Mini Hockey Solidari i parades i estands en fires i festes.

L’entitat, a més, també és una de les nou associacions que promouen la Xocolatada Solidària per a la investigació del càncer infantil a favor de l’Hospital Sant Joan de Déu. Es tracta d’una iniciativa que pretén que escoles, empreses i entitats organitzin amb motiu del dia internacional del càncer infantil, el 15 de febrer, una xocolatada solidària on compartir un esmorzar o berenar i contribuir a fer que la investigació del càncer infantil continuï endavant. Cada organització pot aplicar la tarifa solidària que consideri convenient per a l’activitat i després donar els diners recaptats a l’hospital.

“A instàncies de l’Hospital Sant Joan de Déu, nou associacions nascudes d’experiències familiars ens vam conèixer i vam decidir fer un projecte conjunt. Vam decidir organitzar una xocolatada solidària amb motiu del dia internacional del càncer infantil, però no volíem fer-la en un lloc concret sinó promoure que la gent a les seves escoles, a la seva feina, als seus clubs, a les seves comunitats de veïns… organitzessin diverses xocolatades a benefici de l’Hospital Sant Joan de Déu”, recorda Sanromà. Així, l’any 2018 es van organitzar 319 xocolatades i es van recaptar 158.300 euros; i l’any 2019 se’n van fer 864 i es van aconseguir 400.717 euros.

De cara a l’any vinent “ens hem marcat l’objectiu d’aconseguir 1.200 xocolatades, una per a cada nou cas de càncer infantil a l’any a Espanya”, explica Sanromà, que detalla que no cal que totes les xocolatades se celebrin el 15 de febrer, sinó que es tracta d’una data flexible i que es pot adaptar a les necessitats de cada empresa o entitat.

To Top