El dia 26 de gener l’esport terrassenc té una cita amb l’atletisme. És la data en què se celebrarà l’edició número 21 de la Mitja Marató de Terrassa i la quinzena Cursa Santi Centelles, la prova de 5 quilòmetres que obre les portes de la convocatòria a corredors de tota condició. Ahir, l’Ajuntament de Terrassa va acollir la presentació d’una cursa que inicia el seu esprint final amb el propòsit de mantenir un poder de convocatòria i d’incidència que l’han convertit en un dels punts referencials del calendari esportiu de la ciutat.
"No és només un gran esdeveniment esportiu. Hi ha transcendit per convertir-se en un referent ciutadà", va dir l’alcalde, Jordi Ballart, en referir-se a la Mitja Marató. "És un element dinamitzador que la ciutat ha fet seu. I una bona eina de promoció de la imatge de Terrassa."
L’esquelet esportiu de la Mitja no contempla enguany grans diferències amb l’edició anterior en què sí que es van fer canvis significatius. El circuit, amb la sortida i l’arribada al Parc dels Catalans, manté la seva estructura tant pel que fa a la mitja com a la cursa de cinc quilòmetres. Els organitzadors han assegurat que el cartell de participants mantindrà l’alt nivell d’edicions anteriors, malgrat que encara no s’han donat a conèixer noms en aquesta direcció. Amb 1.800 inscrits a hores d’ara, la possibilitat de superar els 3.500 inscrits de 2019 sembla a l’abast. "El sostre de la prova són les 5.000 persones", va recordar el president de l’AE Mitja Marató, David Otero. "Si superem la xifra de l’any passat, ho celebràrem. Però tampoc és el propòsit fonamental. Vam començar fa 21 anys amb 800 corredors. I hem fet un camí molt sòlid."
Esport i cultura
L’edició 2020 estarà dedicada a la cultura terrassenca. I això es visualitzarà en diferents actuacions. En primer lloc, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica assumeix un protagonisme clar com a escenari de diferents activitats. Acollirà la gala de presentació de la prova, el 10 de gener, i la fira del corredor, on els inscrits recullen els dorsals i la bossa del corredor. Aquest any, s’han dissenyat unes noves samarretes d’obsequi pels corredors de la Mitja, de color blau, i de la Santi Centelles, en taronja. Dins l’aposta cultural, també s’han programat actuacions dels grups de cultura popular de la ciutat el dia de la cursa en el Parc dels Catalans.
"Pensem que fer la Fira del Corredor al Museu pot ser una eina per donar a conèixer aquest edifici emblemàtic no només als terrassencs, sinó a aquells que vénen de fora", va explicar el president de la Mitja Marató.
Una altra de les característiques de la Mitja Marató és el seu vessant solidari. Aquest any, amb la col·laboració de Caixabank, la donació es destinarà a la Fundació Busquets. "Aquesta entitat fa una feina molt especial i molt important, desconeguda per a molts", va destacar David Otero.
Concert
Entre les activitats que s’han organitzat al voltant d’aquesta edició de la Mitja Marató, també destaca un concert del músic Salva Racero al Teatre Principal, que tindrà lloc el 17 de gener i en el qual s’oferirà una nova versió de la cançó oficial de la Mitja.
Aquest any també es visualitzaran canvis pel que fa a la imatge. Els organitzadors han preparat nous elements a l’arribada, amb una catifa de 20 metres amb el nom dels organitzadors i un nou arc d’arribada.
La Mitja Marató de Terrassa obrirà una nova edició del Circuit Activa’t del que formen part les curses que organitza i gestiona l’AE Mitja Marató. L’any vinent, la principal novetat és la inclusió d’una nova prova organitzada per l’Escola Pia. La resta del programa el formen el cros de Matadepera i les curses de l’Atlètic Terrassa, Bon Aire, Poble Nou Zona Esportiva, Ca n’Anglada i Can Parellada.