Nova obra amb mirada de dona. L’actriu Emma Vilarasau ens va obrir les portes de “La Casa de Nines” i Míriam Iscla -una altra de les grans de l’escena catalana- ens traslladarà aquest diumenge cap al seu món d’ombres. Iscla és la protagonista d'”Abans que es faci fosc”, un relat de superació sobre la ceguesa dirigit pel terrassenc Pep Pla, exdirector artístic del Caet i del Festival TNT.
La història escrita per Hattie Naylor és un monòleg. Iscla es posa a la pell d’Anne, una científica i astrònoma de molt prestigi que es veu afectada per una malaltia ocular que la deixarà sense visió. L’Anne haurà d’acceptar que ha de començar una nova etapa, una nova vida. I aquest procés passarà per tots els estats d’ànim, des de la incredulitat fins al rebuig; des de la tristesa i el plor fins a la comprensió.
“Abans que es faci fosc” es va estrenar a l’Espai Lliure a primers d’octubre i ara està de gira. La proposta de portar aquest text a escena va sorgir d’Iscla i la va fer arribar a mans de Pla. Ambdós cercaven feia temps alguna obra amb la qual poguessin treballar plegats de nou. Ho havien fet a “Leonci i Lena”, fa molts de temps i va ser un èxit.
Pla, per qui és el primer treball de direcció després de deixar la direcció del CAET i del Festival TNT, va explicar en les hores prèvies a l’estrena que ha estat un treball particular, tant pel text com per l’actriu. “Aquesta història sembla dramàtica però no ho és. És un crit a vida. És una astrònoma que perd la visió i que ha d’aprendre a viure de nou. I tot això ho explica a la seva filla petita”.
implicació
El director va destacar la forma de treballar de la Míriam i la seva energia i entusiasme. “És una actriu que s’implica molt i ho fa tot molt senzill. La Míriam ha fet una immersió total. Ha visitat l’ONCE, ha parlat amb Oriol Capella i Xavier Heras, dues persones de Terrassa amb discapacitat visual, i ha fet exercicis a casa a les fosques i amb un bastó”. Pla va afegir dos aspectes sobre el text de la britànica Hattie Naylor. D’una banda va remarcar que la història té capes amagades. “El relat de l’astrònoma figura que és a la seva filla però, en realitat, hi ha certs dubtes de si, al final, el que conte li està passant de veritat o no. És a dir, que pot ser que sigui una història de ficció en la ficció”.
El segon aspecte que va indicar el director egarenc és que el protagonista de l’obra és un home i que ells ho han feminitzat. De fet, aquesta llicència ja se la van permetre a “Leonci i Lena”, on les actrius interpretaven tots els personatges.
A escena, la història de l’Anne es presentarà envoltada del seu espai de treball i de vida: un planetari. D’aquí que, actriu i espectadors quedaran embolcallats per un cel d’estrelles. “Abans que es faci fosc” és la segona peça de l’autora Hattie Naylor que s’estrena a Catalunya. La primera fou “Ivan i els gossos”, amb l’actor Pol López i direcció de Pau Carrió. L’obra va tenir molt d’èxit. Nascuda a Londres, Naylor és autora d’una cinquantena de peces teatrals i els monòlegs citats són dos dels que han tingut una gran acollida.
La temporada teatral municipal serà intensa aquest mes de novembre perquè hi ha espectacles cada cap de setmana i de molt bona factura. La cartellera porta “La tendresa”, d’Alfredo Sanzol (17 de novembre), i “La reina de la bellesa”, de Martin McDonagh (24 de novembre); dos muntatges molt notoris, així com “A.K.A.” de Daniel J. Meyer.
n Obra: “Abans que es faci fosc”, de Hattie Naylor
n Intèrpret: Míriam Iscla
n Direcció: Pep Pla
n Dia, hora i lloc:: Diumenge, a les 18 hores, al Teatre Alegria/Funció amb servei d’audiodescripció i subtitulació