Terrassa

Més de 30 agents en el nou model de policia de proximitat

l desplegament de la nova policia de proximitat està pràcticament enllestit. El model aparca definitivament la figura del policia de barri i en el seu lloc aposta per un dispositiu integral, amb presència a tot el territori i que ofereix a les entitats fil directe amb un comandament policial de referència. Agents a peu, motoritzats i la policia de medi ambient completen l’organigrama de la nova policia arrelada al territori.

“Tota la policia ha de donar una imatge de proximitat i confiança -comenta Xavier F. Rivero, regidor de Seguretat-, fins i tot els ‘patrullers”. Ara, afegeix, la nova policia de proximitat “treballarà directament amb els veïns, les entitats i el comerç, detectant els problemes al territori, intervenint de manera àgil i afavorint la prevenció”.

Trenta-set agents integren el nou model policial arrelat al territori, comandat per un sotsinspector, un sergent i tres caporals. El projecte de proximitat divideix la ciutat en tres grans sectors que apleguen entre dos i tres districtes cadascun.

La distribució de recursos pretén aproximar-se al màxim al concepte de policia de barri, després que el model quedés “tocat” per l’alerta terrorista, que va suprimir el patrullatge unipersonal i va instaurar

el binomi policial, capgirant organigrames.

La nova policia de proximitat destina ara a cada sector un vehicle patrulla amb dos agents, una unitat motoritzada i quatre policies de la Unitat d’Agents de Disctictes (UAD), dos d’ells a peu i dos en escúter. A més, entre 5 i 6 agents de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat (URMEC) faran “les tasques formatives a les escoles i estrenyeran relacions amb les entitats dels barris, gestionant les demandes del territori”.

Paral·lelament, a partir d’ara l’antiga Unitat de Policia de Medi Ambient reforça la unitat d’Agents de Districte. Els integrants d’aquest equip mantindran però la seva funció de policia ecològica, adscrita al districte VII (Can Parellada i Les Fonts), així com a les urbanitzacions de Can Palet de Vista Alegre, Les Martines, Les Carbonelles i Can Gonteres.

agent de confiança

La clau de volta del nou model de seguretat de proximitat està en el lligam directe que s’estableix entre els barris i la policia. El territori tindrà via directa amb el cos policial per correu electrònic i per telèfon. Tots els barris tenen un comandament de referència a qui poden dirigir-se per demanar un servei o per posar en coneixement temes d’inseguretat, incivisme, problemes de convivència, etc.

“Aquesta via permet actuar amb la màxima celeritat”, comenta Xavier F. Rivero. “Els veïns, les entitats i el comerç estan tranquils per què tenen un agent de confiança i, en paral·lel, la policia guanya en proximitat al territori, en coneixement de què passa, en capacitat per fer prevenció i de reaccionar de manera ràpida quan surt un problema”.

La policia de proximitat treballarà de dilluns a divendres en horari de matí i tarda i també els caps de setmana. L’antiga policia de barri no cobria dissabtes i diumenges.

Entre les funcions de la Unitat d’Agents de Districte hi ha la prevenció en matèria de seguretat i l’auxili a la ciutadania. La detecció d’incompliments de les ordenances, la denúncia d’irregularitats en el funcionament dels serveis públics i la recollida de les queixes dels veïns formen part també de les seves competències. Així com la regulació del trànsit, la protecció a les entrades i sortides de les escoles i una tasca especialment rellevant, la col·laboració amb els serveis municipals desplegats al territori, especialment els Serveis Socials.

El desplegament del nou model està en marxa i des de fa dues setmanes es fan sessions informatives als districtes per donar a conèixer el projecte i oferir als veïns els nous canals de comunicació. El calendari de presentacions finalitza la setmana vinent. Immediatament després, es farà una sessió oberta a tota la ciutadania.

una demanda ciutadana

“La policia de proximitat era una important demanda ciutadana -comenta Rivero-. La gent, i especialment les associacions de veïns, reclamaven recuperar els agents propers al territori”. Aquests agents “mantenien un contacte històric amb el moviment veïnal fins que es va posar fi a la policia de barri”, recorda Rivero, que abans que regidor va ser el policia de Sant Pere Nord.

Ara, la trucada directa al policia de referència i el desplegament d’efectius al territori “genera un clima de confiança entre els veïns i ens permet detectar i derivar incidències i informació a Servèis Socials, Medi Ambient i Manteniment”.

Rivero recorda que la ciutat de Terrassa “té ràtios delictives per sota de la mitja catalana, però una cosa són els números i una altra les sensacions”. La policia de proximitat està destinada “també a augmentar la percepció de seguretat. Políticament també ens permetrà prendre-li el pols a la ciutat i radiografiar constantment el territori”. En matèria de manteniment i de seguretat ciutadana, explica Rivero, “si pots prevenir, sempre és molt millor que reaccionar”.

E

To Top