l comte d’Almaviva, noble sevillà, la seva enamorada Rosina, el barber Figaro, enamorat de les intrigues amoroses, el vell doctor Bartolo que es vol casar amb Rosina, el seu amic i professor de cant d’aquesta, Basilio, i tots els altres personatges de l’òpera bufa més famosa i representada de tots els temps es passejaran i tornaran a viure les seves peripècies i embolics, aquest cap de setmana, a l’escenari del Teatre Principal. L’ associació Amics de l’Òpera i la Sarsuela de Terrassa cada any presenta una producció diferent, i per aquest 2019 va triar “El barber de Sevilla”, de Gioachino Rossini, amb llibret de Cesare Starbini, basat en la comèdia de Pierre Beaumarchais.
“L’any passat vem fer ‘Aida’, de Verdi, que és una òpera romàntica, i com que ens agradar combinar els gèneres, ara en fem una de bufa”, explica el president d’Amics de l’Òpera, Manuel Garcia. I és l’òpera bufa possiblement més famosa i representada de la història: “Il barbiere di Siviglia (El barber de Sevilla)”, de Gioachino Rossini.
“un repartiment de luxe”
El fet que es tracti d’una obra tan coneguda és un repte afegit, reconeix Garcia. “El públic la coneix molt, i, per tant, pot valorar més el nivell interpretatiu. I és una obra que té dificultats vocals, no és fàcil cantar-la”. Però és molt maca i divertida i l’esforç valia la pena”.
Unes cinquanta persones ajunta a l’escenari “El barber de Sevilla” dels Amics de l’Òpera i la Sarsuela. “El repartiment és de luxe.” El barúton Carlos Daza és Figaro, el personatge en qui recau el paper protagonista, i Olha Shvydka, Rosina. El comte d’Almaviva, Don Bartolo i Don Basilio són encarnats respectivament per Jorge Juan Morata, Alberto Cazes i Juan Carlos Esteve. Itziar Espinar i Arturo Palomares fan de Berta i Fiorello. El muntatge també compta amb el Cor i l’Orquesta Filharmònica Terrassa Òpera i la col·laboració del Centre Entreactes de Matadepera.
Joan Manau se n’encarrega de la direcció musical i del cor, i Montse Miralles de la direcció escènica i l’escenografia. “Miralles, que ja va fer la de ‘Aida’, ha desenvolupat una proposta diferent, però que dóna molt joc i que sorprendrà al públic”.
Amics de l’Òpera fa una producció a l’any, que són molts mesos de feina. Abans de l’estiu ja van començar a triar els solistes de “El barber de Sevilla”, i a fer proves. “Però, de fet, de seguida que acabem una producció, ja comencem a pensar i preparar la de l’any que ve.” Els assaigs van començar el mes de juliol, han estat continuats al llarg dels mesos de setembre i octubre, “i les dues últimes setmanes abans de l’estrena, són diaris”. Dimecres realitzaren l’assaig general, que va tenir un públic molt específic: 175 estudiants de secundària de Terrassa, “una oportunitat perquè puguin conèixer i veure òpera”.
una estrena accidentada
Sigui quina sigui la resposta del públic, aquesta nit al Teatre Principal, segur que serà millor que la del dia de l’estrena universal, el 20 de febrer de 1816, al teatre Argentina de Roma. El compositor Giovanni Paisiello havia fet abans la seva versió de “El barber de Sevilla”, i els seus seguidors van anar a l’estrena de la de Rossini i només començar es van posar a xiular-la i a esbroncar-la, perquè la consideraven una còpia dolenta de l’obra del seu ídol.
S’ha escrit molt sobre les anècdotes i desgràcies d’aquesta estrena. Un baix va caure i va sagnar molt pel nas. Un gat va aparèixer a l’escenari provocant indesitjades escenes còmiques, i quan el van fer fora, el públic va imitar els seus miols. També sembla que el tenor (que curiosament tenia el mateix nom que el president dels Amics de l’Òpera, Manuel Garcia) va cantar una serenata de la seva autoria, i el públic se’n va en riure.
L’endemà, però, el públic de Roma va callar i va escoltar amb i se’n va adonar que Rossini havia escrit una gran òpera. A la tercera representació, l’èxit va ser absoluti molts espectadors, entusiasmats, van acompanyar amb torxes al comositor fins a casa. A Catalunya s’estrenà el juliol de 1818, a Barcelona però a la companyia no li arribà partitura de l’obertura, i el compositor Ramon Carnicer en va escriure una per sortir del pas.
E
n Òpera: “Il barbiere di Siviglia”
n Companyia: Amics de l’Òpera i la Sarsuela de Terrassa
n Direcció musical: Joan Manau
n Direcció escènica: Montse Miralles
n Lloc: Teatre Principal
n Dates: Avui, a les de nou de la nit, i diumenge a les sis de la tarda
n Preu: De 30 1 45 euros